Vannak, akik szeretik a gombás, más viszont egyenesen ki nem állhatja. De mi van akkor, ha azt mondjuk, hogy a gomba igazi D-vitaminbomba lehet? Csak egyetlen trükköt kell bevetned a főzés előtt.

Ha te is szereted a gombát, van egy remek hírünk: egy apró trükkel akár húszszorosára növelheted a benne lévő D-vitamin mennyiségét – teljesen ingyen! Ráadásul nem kell hozzá semmilyen extra eszköz, csak a gomba és egy kis napfény.

A gomba D-vitamintartalma egy egyszerű trükkel megnövelhető
A gomba D-vitamintartalma egy egyszerű trükkel megnövelhető
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

De miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, az immunrendszer támogatásához és a jó közérzethez. A napsütéses hónapokban a szervezetünk többnyire elegendő D-vitamint tud előállítani, de ősztől tavaszig, amikor kevesebb a napfény, sokan küzdenek hiánnyal. A táplálékkiegészítők népszerű megoldást jelentenek, de miért ne használnád ki a természet erejét, ha egyszerűen is felturbózhatod az étrended?

A napfényes gombatrükk

Elliot Webb, gombatermesztési szakértő szerint a gomba különleges tulajdonsággal bír: ergoszterol nevű vegyületet tartalmaz, ami UV-fény hatására D2-vitaminná alakul. Vagyis ha a friss gombát főzés előtt 15–30 percre napos helyre teszed, a D-vitamin szintje akár húszszorosára emelkedhet. Ez nem csupán elmélet – tudományos kutatások is igazolják, hogy a napfény hatására a gombák valóban jelentős mennyiségű D-vitamint képesek előállítani.

A legtöbben tudják, hogy a bőrünk napfény hatására D-vitamint termel. A gomba ugyanezt teszi.

– magyarázta a szakértő az Expressnek. Általában egy adag gomba mindössze egy-két mikrogramm D-vitamint tartalmaz. Webb szerint a napfényes módszer után ez a szám akár 20-40 mikrogrammra is nőhet.

Hogyan csináld?

Tisztítsd meg a gombát, majd terítsd ki egy tálcára vagy tányérra úgy, hogy a kalapja a nap felé nézzen. Tedd ki a közvetlen napfényre legalább 15 percre – fél óra még jobb. Ezután készítsd el a szokott módon: pirítsd, süsd, tedd levesbe vagy rakd pizzára. Nincs szükség különleges lámpára vagy drága eszközre, csupán a napsugarak erejére.

Tele fontos anyagokkal

A gomba önmagában is szuperélelmiszer: tele van antioxidánsokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal. Érdemes rendszeresen fogyasztani, ugyanis nemcsak finom, hanem egészséges is. A napoztatott gomba pedig különösen jó választás lehet a növényi alapú étrendet követők számára, akiknek nehezebb a D-vitamin-bevitel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.