Praktikus

Új ízekkel a megszokás ellen: így készíthetsz különleges fűszerolajokat házilag

Ha már unod a megszokott ételeket, akkor itt az idő, hogy kipróbálj új fűszerolajokat, amelyekkel szinte minden fogásnak új ízt adhatsz. Mutatjuk, hogyan készülnek otthon a legfinomabb fűszerolajok.

A fűszerolajok istenivé varázsolják az ételeket, a legjobb pedig, hogy ezeket akár saját kezűleg is elkészítheted. Lássuk, mi kell a tökéletes házi fűszerolaj elkészítéséhez. 

Ajándéknak is jó ötlet a házi készítésű fűszerolaj / Fotó: Shutterstock
Ajándéknak is jó ötlet a házi készítésű fűszerolaj / Fotó: Shutterstock

Fűszerolaj házilag: fontos tanácsok

Mielőtt elkezdenél kísérletezni az ízekkel, néhány jó tanács:

  • Olyan alapolajat válassz, amelynek az íze nem annyira karakteres, hiszen csak így tudnak érvényesülni a fűszerek. Kiváló például az olíva-, a napraforgó- és a szójaolaj.
  • Az olajok száraz, hűvös helyen akár egy évig is elállnak, de a biztonság kedvéért használat előtt szagolj bele és kóstold is meg.
  • Mindig alaposan kitisztított üvegben tárold a fűszerolajat!

Nézzük akkor, hogy milyen receptekkel érdemes kezdeni a Fanny magazin szerint:

Provence-i álom

Szedd le a levendula virágait és a rozmaring leveleit, majd mosd meg őket. Egy tiszta üvegbe tegyél olívaolajat, és a add hozzá a megszáradt fűszernövényeket. Az olajnak egy hét kell, amíg összeérnek benne az ízek. Nagyon finom húsokhoz, salátákhoz.

Friss ízvilág

Moss meg néhány friss narancsot és lime-ot, és reszeld le a héjukat. Másra nem lesz szükség, csak egy szép üvegre és olajra, amibe beleszórod a reszeléket. Máris kész az olaszok citrusos öntete!

Vigyázat, kicsit pikáns!

Vágd fel a csípős paprikát vékony karikákra, és tegyél mellé néhány citromfű levelet is. Az alapanyagot tedd az olajba, majd jól rázd össze. Mielőtt leszűröd, hagyd egy hetet állni hűvös, sötét helyen.

Törj fel néhány diót, darabold egészen apróra, majd keverd össze csípős paprikával. Ezt tedd bele az olajba, és kész is a pikáns pácalap.

A diós-paprikás olaj igazán pikáns / Fotó: Shutterstock
A diós-paprikás olaj igazán pikáns / Fotó: Shutterstock

Turbózzuk fel korianderrel

A fokhagymás olívaolaj szintén mindenhez illik, de ha szeretnéd még egy kicsit fokozni az ízeket, akkor az üvegbe tegyél 3-4 szál koriandert is. A koriandert köménymaggal is párosíthatod, nagyon jól illik például a pestos fogásokhoz.

Egy perc alatt kész

A bazsalikomos olaj szintén jolly joker: húsokhoz, salátákhoz, köretekhez is használható. Elkészítése pedig alig egy perc: mosd meg a leveleket, tedd az olajba, jól zárd le és hagyd állni egy hétig.

Kicsit merész

Fogj egy vaníliarudat és vágd ketté hosszában, ezután forgasd meg egy kevés tengeri sóban. Ha ezzel kész vagy, állítsd bele az olajba. Érdekesen hangzik, de igazán különleges ízélményt ad süteményeknek, tésztáknak, de akár koktélhoz is kipróbálhatod.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.