Praktikus

Fűszerkeverékek házilag, íme a legjobb receptek

Fűszerkeverék otthon, házilag, íme a legjobb receptek
Fotó: YANNA2560 / © Shutterstock
Évente több ezer forintot is elkölthetünk családonként fűszerkeverékekre. Csábítanak a polcokon a tökéletes grillezéshez nélkülözhetetlen grillpácok, fűszersók és poralapok, pedig ezek nagy részét otthon is egyszerűen elkészíthetjük.

A boltokban sokféle fűszert megtalálunk. Vehetünk kimondottan halakhoz, csirkehúsból vagy sertéshez szánt fűszerkeveréket, de létezik fasírtokhoz és a tökéletes sült krumplihoz megalkotott por is. Ezek nagy része szinte semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, az összetevőket átböngészve pedig azt láthatjuk, hogy alig pár hozzávalóból állnak, tehát nem károsak. Ám épp ez, az egyszerűségük mutatja, hogy ezeket a porfűszereket mi is el tudjuk készíteni otthon!

Fűszerkeverék otthon, házilag, íme a legjobb receptek
Fűszerkeverék otthon, házilag, íme a legjobb receptek
FOTÓ: YANNA2560 / SHUTTERSTOCK

A gyrospáchoz szükséges fűszerkeveréket, a csilisbab alapporát vagy a sült csirkecomb szárazpácát mi magunk is meg tudjuk csinálni, elég hozzá csupán néhány szárított fűszer, és többé nem kell a bolti alapporokat a bevásárlókosárba tenni.

Fűszerkeverék otthon, házilag

Ahhoz, hogy szinte bármilyen fűszerkeveréket el tudjunk készíteni otthon, mindenképp szükséges beszerezni néhány alapvető ízesítőt. Szerencsére ezek a szárított porfűszerek nem drágák, ráadásul sokáig kitartanak, egy jól zárható üvegben pedig az ízüket, aromájukat is hosszan megőrzik. De mire van szükség otthon ahhoz, hogy mi magunk készíthessük a fűszerkeveréket, és ne kelljen a boltban megvenni se a sült csirke, se a fasírt, de még a csilisbab fűszerkeverékét sem?

Alapfűszerek házi fűszerkeverékhez

Legyen otthon mustár és többféle ecet (feltétlenül próbáljuk ki a balzsameceteket, boreceteket, gyümölcseceteket), olaj, fokhagyma, vöröshagyma, cukor és méz. Ezek is szükségesek a pácok elkészítéséhez, sőt nemcsak segítenek abban hogy a fűszer megtapadjon a húson, de plusz ízt is kölcsönöznek az ételnek.

Ezeket az alapfűszereket tartsuk otthon
Ezeket az alapfűszereket tartsuk otthon
FOTÓ: DANEY DANEY / SHUTTERSTOCK

A fűszerkeverékekhez legtöbbször az alábbi fűszereket használjuk:

  • bors
  • bazsalikom
  • majoránna
  • rozmaring

Magyaros fűszerkeverék:

  • pirospaprika
  • kapor
  • petrezselyem
  • kömény
  • borsikafű (azoknak is, akik nem bírják a borsot)

Mediterrán fűszerkeverék:

  • oregánó
  • zsálya
  • babérlevél
  • tárkony
  • kömény
  • koriander
  • kakukkfű
  • borókabogyó
  • ánizs
  • szegfűszeg

Ázsiai fűszerkeverék (keleties ízekhez):

  • fahéj
  • szerecsendió
  • szegfűszeg
  • babérlevél
  • őrölt gyömbér
  • chili
  • currypor
  • kurkuma

Bízzunk magunkban, egyéni ízlésünkben

Használjuk a régi recepteket, és azokat is, melyek régiónkra jellemzőek, az alábbi fűszerkeverékek csak útmutatók, bátran el lehet térni tőlük, kihagyni a számunkra nem tetsző alapanyagokat.

  • Grillezéshez: paprika (erős is lehet benne), őrölt koriander, zellermag, feketebors, szerecsendió, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, rozmaring, chili-por
  • Húsokhoz: petrezselyem, snidling, borsikafű, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, rozmaring, zsálya és oregánó
  • Szárnyasokhoz: bors, hagyma, majoránna, borsikafű, zsálya, paprika
  • Mézes süteményekhez: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, bors, csillagánizs és kardamom
  • Levesekhez, mártásokhoz: zeller, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, tárkony, majoránna, borsikafű, snidling
  • Halakhoz: petrezselyem, zeller, paradicsom, zöld- vagy pirospaprika, hagyma, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete- és fehérbors, borsikafű
  • Magyaros keverék: majoránna, bazsalikom, kömény, koriander, borsfű, kakukkfű, mustármag, édes-nemes paprika, porított zeller, só
  • Forralt borhoz: fahéj, szegfűszeg, narancs és citromhéj. Kis szerecsendióval, gyömbérrel, korianderrel tovább bolondíthatjuk

Ne csak fűszerezzünk, pácoljunk is!

Ha nincs időnk, persze a frissen befűszerezett és rögtön kisütött húsok is finomak lesznek, de annál jobb lesz egy sült íze, minél több időt tölt a pácban. Ez lehet száraz- vagy nedves pác is, utóbbihoz bátran használhatunk mustárt, különféle olajakat, szójaszószt, balzsamecetet is.

  • Bazsalikomos pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, bazsalikom
  • Mustáros pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, rozmaring, mustár
  • Mézes mustáros pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, méz, mustár
  • Szójás-chilis pác: olaj, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, szójaszósz, chili-por

Zöldfűszerek, a mediterrán konyha királyai

Ha fűszerekről beszélünk, feltétlenül meg kell említenünk a friss zöldfűszereket, melyek ízhatása eltér a szárított fűszerekétől, sokkal erősebb az illatuk és ízük. Gyönyörű színükkel a szemet is gyönyörködtetik, és ne felejtsük el az egészségünkre gyakorolt kedvező hatásukat sem. Zöldfűszereket nemcsak a kertben, de a teraszon és balkonládában is termeszthetünk, de számos fajtája díszítheti a konyhaablakot, akár a hűvös téli napokon is.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.