Fűszerkeverékek házilag, íme a legjobb receptek

A boltokban sokféle fűszert megtalálunk. Vehetünk kimondottan halakhoz, csirkehúsból vagy sertéshez szánt fűszerkeveréket, de létezik fasírtokhoz és a tökéletes sült krumplihoz megalkotott por is. Ezek nagy része szinte semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, az összetevőket átböngészve pedig azt láthatjuk, hogy alig pár hozzávalóból állnak, tehát nem károsak. Ám épp ez, az egyszerűségük mutatja, hogy ezeket a porfűszereket mi is el tudjuk készíteni otthon!
A gyrospáchoz szükséges fűszerkeveréket, a csilisbab alapporát vagy a sült csirkecomb szárazpácát mi magunk is meg tudjuk csinálni, elég hozzá csupán néhány szárított fűszer, és többé nem kell a bolti alapporokat a bevásárlókosárba tenni.
Ahhoz, hogy szinte bármilyen fűszerkeveréket el tudjunk készíteni otthon, mindenképp szükséges beszerezni néhány alapvető ízesítőt. Szerencsére ezek a szárított porfűszerek nem drágák, ráadásul sokáig kitartanak, egy jól zárható üvegben pedig az ízüket, aromájukat is hosszan megőrzik. De mire van szükség otthon ahhoz, hogy mi magunk készíthessük a fűszerkeveréket, és ne kelljen a boltban megvenni se a sült csirke, se a fasírt, de még a csilisbab fűszerkeverékét sem?
Legyen otthon mustár és többféle ecet (feltétlenül próbáljuk ki a balzsameceteket, boreceteket, gyümölcseceteket), olaj, fokhagyma, vöröshagyma, cukor és méz. Ezek is szükségesek a pácok elkészítéséhez, sőt nemcsak segítenek abban hogy a fűszer megtapadjon a húson, de plusz ízt is kölcsönöznek az ételnek.
A fűszerkeverékekhez legtöbbször az alábbi fűszereket használjuk:
Magyaros fűszerkeverék:
Mediterrán fűszerkeverék:
Ázsiai fűszerkeverék (keleties ízekhez):
Használjuk a régi recepteket, és azokat is, melyek régiónkra jellemzőek, az alábbi fűszerkeverékek csak útmutatók, bátran el lehet térni tőlük, kihagyni a számunkra nem tetsző alapanyagokat.
Ha nincs időnk, persze a frissen befűszerezett és rögtön kisütött húsok is finomak lesznek, de annál jobb lesz egy sült íze, minél több időt tölt a pácban. Ez lehet száraz- vagy nedves pác is, utóbbihoz bátran használhatunk mustárt, különféle olajakat, szójaszószt, balzsamecetet is.
Ha fűszerekről beszélünk, feltétlenül meg kell említenünk a friss zöldfűszereket, melyek ízhatása eltér a szárított fűszerekétől, sokkal erősebb az illatuk és ízük. Gyönyörű színükkel a szemet is gyönyörködtetik, és ne felejtsük el az egészségünkre gyakorolt kedvező hatásukat sem. Zöldfűszereket nemcsak a kertben, de a teraszon és balkonládában is termeszthetünk, de számos fajtája díszítheti a konyhaablakot, akár a hűvös téli napokon is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.