A füge nemcsak frissen fogyasztva igazi ínyencség, hanem lekvárként is páratlan élményt nyújt. Ha eddig a lekvárfőzés hosszú, kevergetős folyamata tartott vissza, most egy időtakarékos, sütőben készülő módszert mutatunk be, amely garantáltan meghozza a kedvedet a befőzéshez. A cukormentes, karamelles ízvilágú fügelekvár nemcsak finom, de egészséges is.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Hódító útjára indult a füge
Az utóbbi években a füge egyre népszerűbb Magyarországon: a télálló fajták megjelenésével ma már sok kertben találkozhatunk vele. A bokor bőséges termést hoz, és bár frissen a legzamatosabb, gyorsan romlik, ezért érdemes gondoskodni a tartósításáról. A fügéből készülhet chutney, de igazi kedvenc a „lusta lekvár”, amelyhez nem kell folyamatosan kavargatni a lábost – a sütő ebben nagy segítségünkre lehet.
Igazi tápláló gyümölcs
A füge az emberiség egyik legrégebben fogyasztott gyümölcse, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak krémes állaga, hanem tápértéke miatt is figyelemre méltó: 100 gramm friss füge mindössze 74 kalóriát tartalmaz, miközben 20 gramm szénhidrátot, 2,5 gramm rostot, valamint jelentős mennyiségű rezet, magnéziumot, káliumot, B-vitaminokat és a napi K-vitamin-szükséglet 5 százalékát biztosítja. Zsír- és fehérjetartalma elenyésző, így remek választás könnyű, de tápláló csemegeként.
Sütőben sült fügelekvár – a „lusta lekvár” receptje
A megmosott, félbevágott fügéket helyezzük tepsibe, és ha különleges ízvilágra vágysz, szórj rá fahéjat vagy mézeskalács-fűszerkeveréket. A karamelles ízhatás érdekében kevés cukor is adható, de az érett gyümölcs önmagában is elég édes. Egy kevés vízzel locsold meg, majd 180 °C-on, légkeveréssel süsd 1–1,5 órán át. A kész lekvárt még forrón töltsd steril üvegekbe, és száraz dunsztban hagyd kihűlni. Krémesebb textúrához a gyümölcsöt betöltés előtt villával vagy krumplinyomóval is áttörheted.
Jöhet az alma, körte és a szilva is!
Ez a módszer nemcsak fügével működik. Almából, körtéből vagy akár szilvából is elkészíthető, és a gondos hőkezelésnek köszönhetően tartósítószer nélkül is sokáig megőrzi frissességét.














