A füge nyersen is isteni, de valljuk be: a fügelekvárnál nincs finomabb. Így ráadásul télire is tehetünk el ebből az édes gyümölcsből. Most mutatunk egy szuper fügelekvár készítési módszert, ami gyors és a végeredmény isteni.

A füge nemcsak frissen fogyasztva igazi ínyencség, hanem lekvárként is páratlan élményt nyújt. Ha eddig a lekvárfőzés hosszú, kevergetős folyamata tartott vissza, most egy időtakarékos, sütőben készülő módszert mutatunk be, amely garantáltan meghozza a kedvedet a befőzéshez. A cukormentes, karamelles ízvilágú fügelekvár nemcsak finom, de egészséges is.

Ha van otthon füge, a fügelekvár készítése kihagyhatatlan!
Ha van otthon füge, a fügelekvár készítése kihagyhatatlan!
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Hódító útjára indult a füge

Az utóbbi években a füge egyre népszerűbb Magyarországon: a télálló fajták megjelenésével ma már sok kertben találkozhatunk vele. A bokor bőséges termést hoz, és bár frissen a legzamatosabb, gyorsan romlik, ezért érdemes gondoskodni a tartósításáról. A fügéből készülhet chutney, de igazi kedvenc a „lusta lekvár”, amelyhez nem kell folyamatosan kavargatni a lábost – a sütő ebben nagy segítségünkre lehet.

Igazi tápláló gyümölcs

A füge az emberiség egyik legrégebben fogyasztott gyümölcse, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak krémes állaga, hanem tápértéke miatt is figyelemre méltó: 100 gramm friss füge mindössze 74 kalóriát tartalmaz, miközben 20 gramm szénhidrátot, 2,5 gramm rostot, valamint jelentős mennyiségű rezet, magnéziumot, káliumot, B-vitaminokat és a napi K-vitamin-szükséglet 5 százalékát biztosítja. Zsír- és fehérjetartalma elenyésző, így remek választás könnyű, de tápláló csemegeként.

Sütőben sült fügelekvár – a „lusta lekvár” receptje

A megmosott, félbevágott fügéket helyezzük tepsibe, és ha különleges ízvilágra vágysz, szórj rá fahéjat vagy mézeskalács-fűszerkeveréket. A karamelles ízhatás érdekében kevés cukor is adható, de az érett gyümölcs önmagában is elég édes. Egy kevés vízzel locsold meg, majd 180 °C-on, légkeveréssel süsd 1–1,5 órán át. A kész lekvárt még forrón töltsd steril üvegekbe, és száraz dunsztban hagyd kihűlni. Krémesebb textúrához a gyümölcsöt betöltés előtt villával vagy krumplinyomóval is áttörheted.

Jöhet az alma, körte és a szilva is!

Ez a módszer nemcsak fügével működik. Almából, körtéből vagy akár szilvából is elkészíthető, és a gondos hőkezelésnek köszönhetően tartósítószer nélkül is sokáig megőrzi frissességét.

Forrás

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.