Praktikus

A finom főtt tarhonya titka egyetlen lépésben rejlik, ne hagyd ki, és csodás köreted lesz

Fotó: Gyarmati László / © Mindmegette
A tarhonya nemcsak az ételek alapja, hanem bizony köret is lehet. Habár előbb választjuk a rizst vagy a krumplit, esetleg az olyan reform élelmiszereket, mint a bulgur vagy a kuszkusz, a tarhonya a magyar gasztronómia egyik fontos alapanyaga.

A tészták ízét meghatározza azok formája. Sokan vitatkoznának ezzel az állítással, de egyesek szerint van abban igazság, hogy más íze van a spagettinek, más a pennének, az orsótésztának és így a tarhonyának is. Hiába ugyanaz az összetevőlista, mégis más és más az ízviláguk, legalábbis másnak érezzük. Az viszont tény, hogy egyes ételekhez más tészta illik. Hiába tészta a spagetti és a nokedli is, mégsem jutna eszünkbe a hosszúkás változattal kérni a sertéspörköltet, ahogy nokedlivel sem ennénk a bolognai ragut.

A tökéletes főtt tarhonya
A tökéletes főtt tarhonya
FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

A tarhonya is tészta, bár kiszorult a figyelem középpontjából. Ha valaki tarhonyát vásárol, ma már talán nem elsősorban köretként gondol rá, hanem egy-egy fogás, például a pásztortarhonya nélkülözhetetlen alapanyagaként. A tarhonya azonban csodás köret lehet, ráadásul akkor is jó választás, ha már meguntuk a rizst, a nokedlit vagy az orsó- és egyéb klasszikus formájú tésztákat. A tökéletes főtt tarhonya elkészítése nem nehéz, ám van egy fontos lépés, egy praktika, amit nem szabad megspórolni!

Főtt tarhonya elkészítése, így lesz tökéletes

A tarhonya, ennek az apró szemű tésztának az elkészítése során a legfontosabb lépés a pirítás. A kimért tarhonyát kevés olajon vagy zsíron alaposan le kell pirítani, amíg a szemek nagy többsége aranybarna vagy barnás színt nem kap. Ez adja ugyanis a főtt tarhonya jellegzetes, finom ízét. Sokan a főtt tarhonyát akár magában is képesek bekanalazni, szaftos ragu, esetleg pörkölt sem kell mellé.

A lepirult tarhonyát kétszeres mennyiségű meleg vízzel kell felönteni, majd lefedve főzni, de nem sokáig, ugyanis a főzési idő letelte után még pihentetni fogjuk a tésztát, hogy a fennmaradt vizet magába tudja szívni. Így nem fog túlfőni a tarhonya, és így lesz pergős, azaz tökéletes. A receptet szöveges és videós formában is mutatjuk, hogy biztos legyen a siker!

Hozzávalók a főtt tarhonyához:

  • olaj
  • 2 bögre tarhonya
  • 2-3 teáskanál só
  • 4 bögre meleg víz

Elkészítés:

  1. A tökéletes és finom főtt tarhonyához egy magas falú fazékban kevés zsiradékot hevítünk, majd erre öntjük a kimért tarhonyát.
  2. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett lepirítjuk a tésztát, ügyelve arra, hogy ne égjen meg, de szép barnás, aranybarna színt kapjon a tarhonya.
  3. A lepirult tarhonya alatt a lehető legalacsonyabbra állítjuk a hőforrást és felöntjük kétszeres mennyiségű meleg vízzel. Sózzuk, óvatosan átkeverjük, végül lefedjük és hagyjuk főni 15 percig.
  4. Amikor majdnem az összes víz elfőtt a tarhonya alól, akkor a fazekat lehúzzuk a tűzről és hagyjuk lefedve, hogy a tarhonya a fennmaradt nedvességet mind magába szívja. Tálalás előtt egy villával fellazítjuk.
  5. Szaftos raguk, pörköltek mellé tökéletes a pergős tarhonya.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.