A leveles tésztából készült fahéjas csiga ropogós, míg a kelt tésztás pihe-puha. Az utóbbi az, amit gyakrabban készítünk otthon és bár nem lenne szabad melegen enni, egyszerűen nem lehet ellenállni az illatozó és langyos, édes fahéjas csigának. A töltelékből sosem elég, de előfordulhat, hogy minden vajat felszív a tészta, és a legjobb része eltűnik a süteménynek. Ahhoz, hogy frissen sütve is extrán szaftos, másnap is álom finom legyen, kell egy kis trükk, egy extra hozzávaló.

FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE
A fahéjas csigának így lesz másnap is extrán szaftos a közepe
A fahéjas csiga alapja egy édes, vajas kelt tészta, aminek receptjét Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette maestrója már többször is megmutatta. Készített már pihe-puha kakaós csigát, amerikai fahéjas csigát, azaz cinnabont, de kókuszos verzió és máglyarakás is kikerült már a konyhájából. A szaftos töltelék titka azonban nem a tésztán, sőt még csak nem is a felhasznált vaj és fahéj mennyiségén múlik elsősorban.
A fahéjas csiga akkor lesz frissen sütve és másnap is szaftos, a közepe édesen puha, ha sütés előtt leöntjük a megkelt csigákat 1-2 dl tejszínnel. A tészta magába szívja a zsíros tejszínt, és ettől lesz krémes a belseje.
Így nem szóródik ki a csiga tölteléke tekerés és vágás során
A legtöbb recept azt írja, hogy a kinyújtott kelt tésztát kenjük le olvasztott vajjal és erre szórjuk a cukorral kikevert kakaót vagy fahéjat. Ez is jó módszer, de még sokkal jobb lesz a töltelék állaga és kevesebb kosszal is jár a munka akkor, ha az olvasztott vajat előzetesen összekeverjük a cukorral és a fahéjjal (vagy kakaóval), és az így kapott masszát egyenletesen elosztjuk a tészta felületén. Így biztos az is, hogy mindenhova egyenlő mennyiségű cukor, vaj és fűszer jut.
Még édesebb és ízletesebb lesz a csiga
Ha szeretnénk még tovább fokozni az élvezeteket, akkor készítsünk karamellágyat a csigák számára. A tepsit kenjük ki vajjal, szórjunk bele cukrot, nagyjából annyit, mintha épp kiliszteznénk a tepsit és erre helyezzük a csigákat. Sülés közben a cukor megolvad és fenséges karamellréteg jön létre a csigák alján.
A finom fahéjas csiga receptje (tészta + a fahéjas csiga tölteléke)
A finom fahéjas csigához persze nem elég a fenti trükkök ismerete, találni is kell egy jó kelt tésztát, egy pontos hozzávalólistát a megfelelő arányokkal, és most mutatjuk is mindet.
Hozzávalók a vajas kelt tésztához:
- 25 dkg tej
- 2 ek. cukor
- 4 dkg élesztő
- 42 dkg liszt
- 1 tk. só
- 1 db tojás
- 3 ek. puha vaj
A töltelékhez:
- 17 dkg olvasztott vaj
- 22 dkg barna cukor
- 2 ek. őrölt fahéj
Az elkészítést nézd meg videón!







