Praktikus

Másnap is puha és szaftos lesz a fahéjas csiga, ha ezt az egy dolgot megteszed sütés előtt

A kakaós csiga mellett a fahéjas az, amit rengetegen imádnak. Készülhet leveles tésztából és kelt tésztából is, mindkét változat mennyei finom, és ami a legjobb bennük, az az édes és szaftos töltelék. Ha azt szeretnéd, hogy a fahéjas csiga szaftos, másnap is puha legyen, akkor ezt az egy dolgot tedd meg sütés előtt.

A leveles tésztából készült fahéjas csiga ropogós, míg a kelt tésztás pihe-puha. Az utóbbi az, amit gyakrabban készítünk otthon és bár nem lenne szabad melegen enni, egyszerűen nem lehet ellenállni az illatozó és langyos, édes fahéjas csigának. A töltelékből sosem elég, de előfordulhat, hogy minden vajat felszív a tészta, és a legjobb része eltűnik a süteménynek. Ahhoz, hogy frissen sütve is extrán szaftos, másnap is álom finom legyen, kell egy kis trükk, egy extra hozzávaló.

A fahéjas csiga igazán szaftos lesz ettől az extra hozzávalótól
A fahéjas csiga igazán szaftos lesz ettől az extra hozzávalótól
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

A fahéjas csigának így lesz másnap is extrán szaftos a közepe

A fahéjas csiga alapja egy édes, vajas kelt tészta, aminek receptjét Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette maestrója már többször is megmutatta. Készített már pihe-puha kakaós csigát, amerikai fahéjas csigát, azaz cinnabont, de kókuszos verzió és máglyarakás is kikerült már a konyhájából. A szaftos töltelék titka azonban nem a tésztán, sőt még csak nem is a felhasznált vaj és fahéj mennyiségén múlik elsősorban.

A fahéjas csiga akkor lesz frissen sütve és másnap is szaftos, a közepe édesen puha, ha sütés előtt leöntjük a megkelt csigákat 1-2 dl tejszínnel. A tészta magába szívja a zsíros tejszínt, és ettől lesz krémes a belseje.

Így nem szóródik ki a csiga tölteléke tekerés és vágás során

A legtöbb recept azt írja, hogy a kinyújtott kelt tésztát kenjük le olvasztott vajjal és erre szórjuk a cukorral kikevert kakaót vagy fahéjat. Ez is jó módszer, de még sokkal jobb lesz a töltelék állaga és kevesebb kosszal is jár a munka akkor, ha az olvasztott vajat előzetesen összekeverjük a cukorral és a fahéjjal (vagy kakaóval), és az így kapott masszát egyenletesen elosztjuk a tészta felületén. Így biztos az is, hogy mindenhova egyenlő mennyiségű cukor, vaj és fűszer jut.

Még édesebb és ízletesebb lesz a csiga

Ha szeretnénk még tovább fokozni az élvezeteket, akkor készítsünk karamellágyat a csigák számára. A tepsit kenjük ki vajjal, szórjunk bele cukrot, nagyjából annyit, mintha épp kiliszteznénk a tepsit és erre helyezzük a csigákat. Sülés közben a cukor megolvad és fenséges karamellréteg jön létre a csigák alján.

A finom fahéjas csiga receptje (tészta + a fahéjas csiga tölteléke)

A finom fahéjas csigához persze nem elég a fenti trükkök ismerete, találni is kell egy jó kelt tésztát, egy pontos hozzávalólistát a megfelelő arányokkal, és most mutatjuk is mindet.

Hozzávalók a vajas kelt tésztához:

  • 25 dkg tej
  • 2 ek. cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 42 dkg liszt
  • 1 tk. só
  • 1 db tojás
  • 3 ek. puha vaj

A töltelékhez:

  • 17 dkg olvasztott vaj
  • 22 dkg barna cukor
  • 2 ek. őrölt fahéj

Az elkészítést nézd meg videón!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.