Mivel a fagyasztott élelmiszerek esetében magát a terméket csak otthon látjuk, sokszor érhet bennünket csalódás a minőségét illetően. Az a kisebb gond, ha nem finom a termék, ennél azonban nagyobb veszélyeket is rejthet, ha nem választunk megfelelően. Segítségül összegyűjtöttünk néhány intő jelet, ami kívülről is látható, és ami arra utal, hogy jobb, ha a boltban hagyjuk az adott terméket.
Hatalmas piros zászló, ha a fagyasztott termék csomagolása sérült, esetleg félig felbontott. Ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy az élelmiszer veszített minőségéből, ami lehet, hogy csak az ízt befolyásolja, de súlyos esetben kockázatos is lehet az elfogyasztása. Akkor is hagyjuk a boltban a terméket, ha a fedél alatti zárófólia (pl. fagylaltok esetében) hiányzik, vagy azon repedés, szakadás található.
Míg egy kis dér normális, a nagy mennyiségű jegesedés azt jelezheti, hogy a termék többször felengedett és újrafagyasztott. Ez nemcsak esztétikai probléma, hanem egy intő jel, hogy az élelmiszer hőmérséklet-ingadozásnak lehetett kitéve, ami befolyásolhatja a minőségét és a biztonságosságát. Igaz, nem feltétlenül veszélyes újrafagyasztani a felengedett élelmiszereket, de biztonságosan kell felengedni őket, és nem állhattak szobahőmérsékleten két óránál tovább. Mivel lehetetlen tudni, hogy az étel mennyi időt töltött felolvadt állapotban, a legjobb, ha nem kockáztatsz.
A csomagolás mögé ugyan nem látunk, de jól megtapogathatjuk a terméket, és ha azt érezzük, hogy összefagyott zöldség- vagy gyümölcsdarabokat tartalmaz, az újabb intő jel. Arra figyelmeztet, hogy a termék felolvadt, majd visszafagyott, és amint említettük, így már nem biztonságos az elfogyasztása.
Bár apróságnak tűnhet, valójában a baktériumok elszaporodásának intő jele lehet. Amikor a baktériumok elszaporodnak egy lezárt csomagban, gyakran gázok képződnek, ami a csomagolás megduzzadását vagy deformálódását okozza. Ez pedig egyértelmű jelzés arra, hogy a benne lévő élelmiszer nem fogyasztható el biztonságosan.
A fagyasztott élelmiszerek elmosódott csomagolása elsőre csak esztétikai hibának tűnhet, de valójában annak a jele lehet, hogy a termék izzadt. Vagyis a csomagolás külsején páralecsapódás keletkezett, a fagyasztónak az ajánlottnál magasabb hőmérséklete miatt. Amikor a fagyasztott élelmiszereket nem tartják folyamatosan hidegen, a változó hő miatt nedvessé válik a csomagolás felülete. Egyúttal annak is a jele lehet, hogy az étel veszített a minőségéből, sőt, akár baktériumok is elszaporodhattak benne.
Nem csak magát a a terméket, a tárolására használt hűtőt vagy fagyasztót is érdemes alaposan szemügyre venni. Itt a következőkre érdemes figyelni.
Ha pedig a megvásárolt terméken tapasztalható bármilyen elváltozás – például szokatlan állag, elszíneződés vagy kiszáradt részek – akkor a legbiztonságosabb, ha azt az ételt inkább nem fogyasztjuk el.
(Forrás)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.