A só alapvető fűszer a konyhában, még az édes ételek is megkívánják a használatát. Kézenfekvőnek gondoljuk, hogy mindig van a tartóban belőle, ezért előfordulhat, hogy lemarad a bevásárlólistáról, épp amikor már venni kellene. Mi történik, ha nem tudunk visszarohanni a boltba? Az ilyen esetekre hoztunk néhány mentőötletet.
A só kiváló tartósító, ezért a konzerves és üveges zöldségeket sós lében teszik el, hogy sokáig elálljanak. Így alkalmasak lesznek arra, hogy sóssá tegyék a belőlük készült ételeket.
A legtöbb háztartásban lapul egy bontott üveg szójaszósz, amit nem muszáj a következő keleties fogás elkészítéséig őrizgetni. Ha só híján vagyunk, pár cseppel megfűszerezhetünk bármilyen ételt. Mellette szól még, hogy a szójaszósz a titokzatos ötödik íz, vagyis az umami jegyeit is hordozza, ezzel egy ellenállhatatlan extra ízt ad a fogásokhoz.
Egy adag sajttal egészen biztosan nem rontunk el semmilyen ennivalót, sőt, bizonyos fajták remek helyettesítői a sónak. Ha fűszerezés céljából adjuk az ételhez, akkor kerüljük a semleges ízűeket (pl. mozzarella), helyette részesítsük előnyben a sósabb változatokat: a parmezánt, a pecorinót és főleg a feta sajtot.
A különféle szalámik, a szalonna vagy például a pancetta a konzervekhez hasonlóan sóval tartósított élelmiszerek, így ezek is jó ízesítői lehetnek az ételeknek. A legjobb eredmény érdekében a főzés kezdetekor pirítsuk meg ezeket, és a visszamaradt zsiradékot felhasználva folytassuk a folyamatot.
Ugyan a legtöbb receptben gyakoribb a sótlan változat, épp az étel túlzott sósságát elkerülendő, ha kifogytunk a sóból, a fűszeres verziók lesznek segítségünkre. Használjuk például az olívaolaj helyett a főzés indításakor.
Ha nincs kéznél semmi sós, érdemes körülnézni a fűszerek között is. A fokhagymapor, az ételízesítő keverékek, sőt még a szárított leveskockák is tartalmaznak sót, így ezekkel is ízesíthetünk. Ugyanígy működhet a sós-savanykás ízvilágú misopaszta is, ami különösen levesekben és ragukban lehet jó megoldás. Fontos, hogy mindig kóstoljunk főzés közben, mert ezek a helyettesítők erőteljesebb aromákat is hordozhatnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.