A kombinált hűtők fagyasztórésze elég pici, így nem sok hely van arra, hogy sok mindent lefagyasszon az ember, a lakásokban viszont nem mindenhol fér el egy nagyobb fagyasztóláda. Akinek azonban van helye és tart is fagyasztóládát, az a húsoktól zöldségeken át a készételekig szinte mindent fagyasztva tartósít.

A fagyasztóláda vagy fagyasztószekrény remek találmány, ha pedig valaki családi házban él, ahol nagy a konyha, esetleg van pince is, ott biztos, hogy lesz ilyen. A fagyasztás, vagyis mélyhűtés és az ételek ilyen módon történő tárolása ugyanis az egyik legjobb tartósítási módszer. Nem minden fagyasztható, de a húsok, zöldségek és gyümölcsök, bizonyos készételek, de még a kelt tészták is bekerülhetnek a mélyhűtőbe.

Fagyasztóláda használata, ezekre a tanácsokra figyelj
Fagyasztóláda használata, ezekre a tanácsokra figyelj
FOTÓ: AHMETCELIK / SHUTTERSTOCK

Tippek és tanácsok fagyasztóládákhoz

A fagyasztóláda, de akár a kombinált hűtő fagyasztó részének használata esetén is alkalmazható néhány ezen tanácsok közül, ugyanis nemcsak a berendezés áramfogyasztása lesz optimálisabb, de az ételmérgezés esélyét is minimálisra csökkenthetjük. A nem megfelelő fagyasztás, a fagyasztott ételek rossz tárolása és helytelen kiolvasztása ugyanis könnyen komoly gondot okozhat!

1. Mindig címkézzünk

Egy fagyasztóládában nagy a hely, pont ezért könnyen egymásra halmozódhatnak a dolgok. Egy-két hét elteltével már nem emlékszünk pontosan arra, mikor tettük be a csirkemellet a fagyasztóba, egyáltalán milyen sertéshúst is rejt egy-egy zacskó. Érdemes mindent felcímkézni, ami bekerül a fagyasztóládába!

Írjuk rá, hogy mi az adott alapanyag (pl.: csirkemellfilé), a súlyát, a pontos dátumot, hogy mikor vásároltuk vagy helyeztük a ládába és esetleg azt is feltüntethetjük, hogy milyen ételhez tervezzük felhasználni (pl.: pörkölthöz).

A dobozok sok helyet foglalnak, ezért inkább zacskóban fagyasszunk
A dobozok sok helyet foglalnak, ezért inkább zacskóban fagyasszunk
FOTÓ: TIK.TAK / SHUTTERSTOCK

2. Vezessünk leltárt

A fagyasztóláda egyik hátránya, hogy mély, ezért ha sok mindent felhalmozunk, az alulra került dolgokról elfeledkezhetünk, és mivel nincsenek szem előtt, nem is azokhoz nyúlunk majd elsőként. Épp ezért érdemes leltárt vagy listát vezetni arról, mi van a fagyasztóládában, és ezen célszerű feltüntetni azt is, hogy az adott romlandó alapanyag mikor került be a mélyhűtőbe. Ez nemcsak a menütervezést, a főzést segíti, de elkerülhetjük az élelmiszerpazarlást is.

3. Vajasdoboz helyett zacskózzunk

Sokan jól tudják, hogy ha a nagyszülőknél kinyitjuk a fagyasztót, biztosan van benne egy-egy vajasdoboz vagy tejfölösbödön, amiben rendszerint fagyasztott pörkölt lapul. Praktikus tárolók lehetnek a különféle műanyag dobozok, de ha sok van ezekből, akkor csak a helyet foglalják. Ha tőkehúst, zöldségeket és gyümölcsöket szeretnél fagyasztani, akkor ezeket érdemes simítózáras zacskóban, esetleg vákumozva eltenni a fagyasztóládába.

A vákumozás nemcsak azért hasznos, mert kiszorítjuk a zacskóból a felesleges levegőt és így kevesebb helyet foglal, hanem azért is, mert tovább eláll majd az adott élelmiszer.

4. Válasszunk jó helyet a fagyasztóládának

A fagyasztóláda teljesítményére nagy hatással van, hogy hol helyezzük el a házban. Nem szabad fűtőtest mellé vagy annak közelébe tenni, nem szabad letakarni, körbeépíteni vagy rátolni a falra, ugyanis tudnia kell szellőzni a motornak. A fagyasztóládának egyenletes hőmérsékletű helyiség az ideális, tökéletes például a pince.

5. Ne töltsük zsúfolásig a fagyasztót

Legyen szó a kombinált hűtő fagyasztószekrényéről vagy egy különálló fagyasztóládáról, egyiket sem szabad telerakni, telezsúfolni. Minél több minden van benne, annál inkább romlik a fagyasztó teljesítménye, nem beszélve arról, hogy a fiókokban vagy a ládában legfelülre, azaz az ajtó közvetlen közelébe kerülő alapanyagok nem kapnak elég hideget. Ezzel az élelmiszerek hamarabb megromlanak.

A fagyasztott hús biztonságos kiolvasztása hűtőben történik
A fagyasztott hús biztonságos kiolvasztása hűtőben történik
FOTÓ: MALIFLOWER73 / SHUTTERSTOCK

6. Ügyeljünk a kiolvasztásra

Ha fagyasztott dologból főzünk, az alapanyagot felhasználás előtt ki kell olvasztani. Ehhez a legbiztonságosabb módszer, ha előző este kivesszük a fagyasztóból a húst és betesszük a hűtőszekrénybe, ahol kontrolállt hőmérsékleten kienged majd az élelmiszer és nem szaporodnak el benne a kórokozók. Gyorsabb, de még szintén biztonságos megoldás a mikrohullámú sütő kiolvasztás funkciójának használata.

Meddig állnak el a fagyasztott élelmiszerek?

Meddig áll el a fagyasztott hús vagy gyümölcs? Ez egy fagyasztóláda birtokosa számára nagyon is fontos kérdés, hiszen nem akar senki sem feleslegesen dolgozni, pláne kidobni a drága húsokat, gyümölcsöket. Összeszedtük, hogy a legnépszerűbb alapanyagok, a fagyasztóba gyakran bekerülő dolgok milyen hosszú ideig állnak el.

  • Készételek - 3 hónap
  • Egész húsok - 9 hónap
  • Szeletelt, darabolt húsok - 3-6 hónap
  • Gyümölcsök - 8-12 hónap
  • Zöldségek - 6-12 hónap
  • Kenyér - 3 hónap

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.