Amikor megjelennek a piacon és a boltok polcain az első illatos, lédús eprek, a lekvárfőzés is gyorsan eszünkbe jut. Bár a nagy befőzések ideje később jön el, az eperlekvár készítése igazi tavaszi–nyári hagyomány, ezért el is hoztuk a legjobb tippjeinket és receptjeinket, ha idén te is szeretnél néhány saját üveggel.

Az eper nemcsak az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs, hanem tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal is. Magas C-vitamin-tartalma, kellemesen édes-savanykás íze és intenzív aromája miatt ideális alapanyag dzsemekhez, lekvárokhoz. Az eperrel ráadásul könnyű dolgozni: nem igényel hosszú főzési időt, és jól kombinálható más gyümölcsökkel vagy frissítő fűszerekkel is. Lássuk, mik a készítés trükkjei, és mutatjuk az eperlekvár receptjét is. 

eperlekvár
Az eperlekvár tökéletes palacsintába, pirítósra, és a legegyszerűbb sütit is feldobhatja
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Eperlekvár főzése: mire figyeljünk?

Bár az eperlekvár készítése nagyon egyszerű konyhai művelet, néhány apró tipp betartásával a legízletesebb eredményt érhetjük el. A házi eperlekvár ráadásul nemcsak finom, hanem egészségesebb is lehet a bolti változatoknál: az otthoni készítéskor elkerülhetjük a felesleges adalékanyagokat, és saját ízlésünk szerint alakíthatjuk az ízvilágot. 

Nem mindegy a gyümölcs

Használj érett, de nem túlságosan érett gyümölcsöt! A túlérett eper nagyon sok levet ereszt, ami híg lekvárt eredményezhet.

Pektinnel vagy anélkül?

Ha zselésítő adalékanyag nélkül készítenéd, főzd addig, amíg megfelelő sűrűségű nem lesz – de vigyázz, az eper hő hatására elveszítheti élénk színét. A másik jó megoldás a chiamag lehet: az apró szemek rengeteg nedvesség megkötésére képesek, így sűrűbb textúrát adhatnak a lekvárnak. 

Adj hozzá egy kis savasat!

A citromlé hozzáadása nemcsak a tartósságot növeli, hanem kiemeli az eper ízét is. De más ízesítők is szóba jöhetnek: a bodza, a menta, a citromfű is remek kiegészítői az édes gyümölcsnek. 

Tiszta üvegek és fedők

Ez alapfeltétel. A frissen főzött eperdzsemet mindig steril, száraz üvegekbe töltsd, és fejjel lefelé fordítva hagyd kihűlni, így vákuum keletkezik, ami segít a tartósításban. 

Recept
Mester
Eperlekvár
70 perc
6 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

Eperdzsem vagy eperlekvár?

A hétköznapokban gyakran rokonértelmű kifejezésekként használjuk a kettőt, de jó tudni, hogy mi a különbség a dzsem és a lekvár között. Az eperdzsem általában darabosabb, míg az eperlekvár sűrű, de homogénebb állagú. Az, hogy melyiket választjuk, pusztán ízlés kérdése – mindkettő kiváló pirítósra, palacsintába vagy sütemények töltelékeként.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.