Praktikus

Eper ültetése lépésről lépésre: ha ezt betartod, zamatos szamócát nevelhetsz az erkélyen

Fotó: ZeiMomArt
Kevés dolog ér fel azzal az élménnyel, amikor a saját nevelésű palántákról szedjük le az első érett, illatos gyümölcsöt. Az eper ültetése nem bonyolult feladat, bárki hozzáláthat, és otthon is nevelhet friss, zamatos szamócát. Mutatjuk is hozzá a részletes útmutatót.

Az eper az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs: édes, lédús, illatos, szinte mindenki szereti. Mivel a boltokban nem mindig megfelelő ár-érték arányú terméket kapni, sokakban felmerül, hogy otthon termesszék meg a gyümölcsöt. Az ötlet azért is üdvözlendő, mert az otthon termesztett eper ízben és minőségben is túlszárnyalja a boltban kapható változatokat. Az eper ültetése nagyon egyszerű, és még csak hatalmas kerttel sem kell rendelkeznünk, hogy belevágjunk. A szamóca az erkélyen, balkonládában is megterem – lépésről lépésre mutatjuk, mit kell tenned hozzá!

eper ültetése
Az eper ültetése kis helyen is megoldható az úgynevezett zsebes cserép segítségével
FOTÓ: LA HUERTINA DE TONI / SHUTTERSTOCK

Eper ültetése lépésről lépésre

Az eper termesztése balkonládában is lehetséges, így azok is bátran próbálkozhatnak a saját palánták nevelésével, akik nem rendelkeznek óriási kerttel. Valójában még az erkélynek sem kell kifejezetten nagynak lenni, ugyanis ha nem férnek el a balkonládák, a zsebes cserép jó megoldást jelent. Az óriási virágcserép helyett a kisebb méretű ültető cserép jó választás a szűkebb helyeken, zsebes kaspókat pedig a legkisebb erkélyeken is kihelyezhetünk. 

Az eper ültetéséhez szükség lesz még jó minőségű virágföldre, szerves műtrágya-granulátumra, apró kavicsokra, egy kb. 5 cm-es karton- műanyag csőre és az eperpalántákra.

  1. lépés: az eper erkélyen való termesztéséhez válasszunk egy akkora cserepet, ami legalább 60 cm magas, széles a szája, és hat vagy nyolc zseb van rajta. Ültetéshez válasszunk egy folyton termő eperfajtát, hogy egész nyáron legyen rajta gyümölcs. 
  2.  lépés: töltsünk egy edénybe annyi földet, amennyivel meg tudjuk tölteni a cserepet, és nedvesítsük át. (Így nem marad a földben levegőbuborék, és nem fog kifolyni a víz a cserépből, amikor először megöntözzük az epreket.) Keverjünk a földbe egy kevés szerves műtrágya-granulátumot (kövessük a csomagoláson feltüntetett utasítást az adagolást illetően).
  3.  lépés: a cserép közepére állítsunk egy kavicsoszlopot, ezzel biztosítva, hogy a víz majd átjárja az egész kaspót. Ehhez mérjük meg a cserép magasságát, számoljunk rá még kb. 5 cm-t, és vágjunk egy akkora darabot a karton- vagy a műanyag csőből. Helyezzük el a csövet függőlegesen az üres cserép közepébe, és töltsük meg apró kavicsokkal. A tetején hagyjunk üresen kb. 2,5 cm-t.
  4.  lépés: a kaviccsal megtöltött csövet egyenesen tartva tegyünk a cserépbe annyi virágföldet, amennyi eléri az első zseb alját. Ültessünk el egy eperpalántát ebbe a zsebbe. Húzzuk szét a palánta gyökerét, és nyomjuk bele a földbe. Takarjuk be a gyökerét egy kevés virágfölddel, és nyomkodjuk le egy kicsit. Ezt ismételjük a többi palántával és zsebbel is. 
  5.  lépés: amikor a zsebeket megtöltöttük, ültessünk négy-öt eperpalántát a cserép felső részébe is, de figyeljünk arra, hogy hagyjunk helyet a föld és a cserép pereme között az öntözésnek.
  6.  lépés: óvatosan húzzuk ki a karton- vagy műanyag csövet. (A kialakított kavicscsatorna megmarad a cserép közepén. Amikor öntözünk, először a zsebeket töltsük meg vízzel, majd helyezzük a szórófejet a kavicsoszlop fölé, és addig öntözzük, amíg a cserép alján kifolyik a víz. A forró nyári napokon akár naponta többször is szükség lehet erre.)
  7.  lépés: amikor a növények virágozni kezdenek, gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról: öntözzük meg egyszer-kétszer növényi tápoldattal

Amikor szép piros és zamatos az eper, akkor szedjük le. Ősszel tegyük a cserepet egy védett helyre, ahol nem éri szél és csapadék. Télen a fagytól is védeni kell a cserepet, különben elpusztulnak a palánták – írja az Édenkert.hu

Az eper szereti a napfényt, ezért válasszunk olyan helyet az erkélyen, teraszon, ahol legalább 6-8 óra napsütés éri a növényt.

A gyümölcs betakarítása után pedig jöhetnek a finomabbnál finomabb epres sütik, amelyekhez szuper jó recepteket is találsz a Mindmegettén!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.