Mindegy, hogy vásárolod, vagy te magad szeded, az epernek egyetlen hatalmas hátránya van: pár nap alatt plöttyedt lesz, vagy bepenészedik. Ennek elkerülésére van egy remek megoldás.

Az eper igazi nyári kedvenc – édes, lédús, egyszerűen isteni! Egyetlen baja van: villámgyorsan megromlik. Ha te is jártál már úgy, hogy a frissen vásárolt eper két nap múlva már penészes lett, akkor van egy jó hírünk: egy szuper egyszerű trükkel akár egy hétig is frissen tarthatod!

A penészes eper nem túl bizalomgerjesztő, de egy egyszerű trükkel elkerülhető.
A penészes eper nem túl bizalomgerjesztő, de egy egyszerű trükkel elkerülhető. 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért romlik meg ilyen gyorsan az eper?

A friss eper nagyon kényes gyümölcs. Ha túl sok nedvességet kap, vagy nem kap elég levegőt, pillanatok alatt megpuhul és bepenészedik. De ne aggódj, egy kis odafigyeléssel könnyen megmentheted! Mutatjuk, hogyan.

Így tárold az epret helyesen – lépésről lépésre:

1. Alapos mosás – de nem mindegy, hogyan!

Ne sima vízzel mosd meg! Készíts egy keveréket: 1 rész fehér ecet + 3 rész víz. Ebbe áztasd bele az epreket pár percre. Az ecet segít elpusztítani a penészgombákat és baktériumokat, így elkerülhető, hogy gyorsan bepenészedjen. Ezután szűrd le őket, és nagyon alaposan szárítsd meg. Jó szolgálatot tehet egy tiszta konyharuha vagy salátacentrifuga is – a lényeg, hogy minél szárazabbak legyenek!

2. Válaszd ki a megfelelő tárolót!

Olyan doboz kell, ami szellőzik! Ha csak sima műanyag dobozod, vagy ételhordód van, fedd le fóliával, de lyukaszgasd ki, hogy megfelelően szellőzzön. Tegyél a doboz aljára papírtörlőt, hogy felszívja a maradék nedvességet. Fontos: ne nyomkodd össze az epreket, hagyj nekik helyet levegőzni! Ha nem fér bele egy dobozba, inkább tedd kettőbe. 

3. Hűtőbe vele – de nem mindegy, hova!

A legjobb hely az epernek a hűtő zöldséges fiókja. Itt ideális a páratartalom, így sokkal tovább friss marad.

És mi a helyzet az áfonyával, szederrel?

Ugyanez a trükk működik áfonyánál és szedernél is! A málnával viszont óvatosan: azt inkább csak közvetlenül evés előtt mosd meg, mert különösen érzékeny, és pillanatok alatt megromlik – írja a Magyar Nemzet.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.