A konyhai tervezés egyik legjobb trükkje, ha nemcsak a főzés, hanem az élelmiszer fagyasztása is tudatos. Egy jól felszerelt fagyasztó nemcsak a hétköznapokat teszi könnyebbé, de a pénztárcánkat is kíméli – különösen az egyre növekvő élelmiszerárak mellett. Most megmutatjuk, hogyan érdemes különféle alapanyagokat és készételeket helyesen lefagyasztani, hogy mindig kéznél legyen, ami kell – frissen, ízletesen, pazarlás nélkül.
Az élelmiszer fagyasztása nem tűnik bonyolult feladatnak, hiszen csak fogod és beteszed a hűtőbe. Viszont, ahogy mindennek, úgy ennek is megvannak a szabályai. Ha jól csinálod, akkor elkerülheted a romlott húsokat, a plöttyedt zöldségeket és így a pénztárcádnak is jót teszel.
1. Friss alapanyaggal kezdj!
Ha hús fagyasztása a cél, akkor mindig a lehető legfrissebb darabokat válaszd, ne a lejárathoz közeli csomagokat. Ez különösen fontos a belsőségek – például máj, szív, vese – esetében, mert ezek gyorsan romlanak.
2. Csomagolás okosan
A húsokat mindig jól záródó tasakokba, például uzsonnás zacskóba tedd. Írd rá alkoholos filccel, hogy mit tettél el, mikor és mekkora mennyiséget.
3. Részekre bontva
Ha nagyobb mennyiségű húst vásárolsz, érdemes előre átgondolni, mit mire használsz majd. Kockázd fel a pörköltbe valót, szeleteld le a rántani valót, és adagold külön fóliázva – így akár előre panírozott szeleteket is eltehetsz.
4. Füstölt hús? Mehet!
A füstölt húsok jól bírják a fagyasztást, így érdemes belőlük betárazni, ha jó áron jutsz hozzájuk. Adagokra osztva fagyaszd le, hogy mindig csak annyit olvassz ki, amennyire tényleg szükség van.
5. Szárnyasok feldarabolva
A csirkét, kacsát, libát vagy pulykát gazdaságosabb egészben megvenni. Otthon darabold fel leveshez, sülthöz, pörkölthöz, és külön csomagold. Egészben is lefagyaszthatod, ha töltött fogást készítenél belőle – csak ne felejtsd el kivenni a belsőségeket!
6. Halaknál csak a friss jöhet szóba
A hal és a tenger gyümölcsei érzékeny húsfélék, csak frissen fagyaszd le őket. Előtte mindig tisztítsd meg, filézd ki, és úgy csomagold el.
1. Csak szezonálisan
A gyümölcs és a zöldség fagyasztása akkor a legjobb, ha friss alapanyagok állnak hozzá rendelkezésre. Tehát a gyümölcsöket akkor érdemes nagyobb mennyiségben venni és lefagyasztani, amikor szezonjuk van. Mosd meg, szárítsd le, és porciózva tedd zacskókba vagy dobozokba.
2. Előkészítve, darabolva
A zöldségeket válogasd át, tisztítsd meg, majd a felhasználásnak megfelelően darabold fel és fagyaszd le. Külön is készíthetsz leveszöldség-mixet. Fontos: amit már egyszer kiolvasztottál, ne fagyaszd vissza!
3. A maradék is jól jöhet
Főzz nagyobb adagokat, majd porciózd ki ételdobozokba – ez levesek, főzelékek, pörköltek, tészták és köretek esetében kiváló megoldás. Csak arra figyelj, hogy salátát, pudingot, kocsonyát vagy főtt tojásos ételeket ne fagyassz, mert kiolvadás után rossz lesz az állaguk.
1. Mehet a fagyasztóba, de nem minden!
Túró, sajt, szendvicskrém, vaj, tejszín – ezek bátran fagyaszthatók. A tejföl, kefir és joghurt viszont nem alkalmas erre, mert az állaguk megváltozik.
2. Sütemények, tészták jól bírják
Piskóták, linzerek, kelt tészták – csomagold alufóliába vagy folpackba, az egész tortát pedig dobozban fagyaszd. A nyers tésztákat is le lehet fagyasztani, csak ki kell olvasztani és már sütheted is.
3. Péksütemény újra ropogósan
Vásárolj akciós kenyeret, kiflit, pogácsát, és fagyaszd le frissen. Fogyasztás előtt dobd pár percre forró sütőbe – pihentesd 5-10 percet, és már kész is! A toast kenyeret is porciózva fagyaszd le.
4. Alaplé mindig kéznél
Készíts nagyobb adag alaplevet zöldségekből, csontokból, majd műanyag palackokba töltve adagold a fagyasztóba. Üvegbe soha ne tedd, mert szétrepedhet!
5. Fűszerek és magvak is mehetnek a fagyasztóba
Petrezselyem, koriander, kakukkfű – aprítva, zacskóban vagy olajjal keverve jégkockatartóban is eltehetők. Az olajos magvak (dió, mandula, mák) szintén jól bírják a fagyasztást, így megelőzhető az avasodás – írja a Metropol.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.