A kukában végzi ez a hozzávaló, pedig csodát tesz az égett edényekkel

Ahogy az élet más területén, úgy a takarításban is egyre többen választanak környezetbarát megoldásokat. Ha te is szívesebben használsz természetes anyagokat a tisztításhoz, itt a remek alkalom, hogy kipróbáld a tojáshéjat, ami könnyedén eltávolítja az edényekről az odaégett étel- és zsírfoltokat.
A tojáshéjnak számos felhasználási módja van a háztartásban, ezért semmiképpen ne dobd ki! A tojáshéj főként kalcium-karbonátból áll, amely súlyának 95 százalékát teszi ki. A fennmaradó 5 százalékot egyéb értékes ásványi anyagok, például magnézium, foszfor, kálium, nátrium, valamint fehérje és kollagén alkotja. Szerkezete miatt természetes, finom csiszolóanyagként működhet, hasonlóan a csiszolópapírhoz – csak sokkal kíméletesebb.
Amire szükséged lesz:
A tojáshéjat alaposan mosd meg, szárítsd meg, majd turmixgépben (vagy mozsárban) őröld finom porrá. Add hozzá a meleg vizet és a szódabikarbónát, és keverd össze. Az így kapott pasztával töröld át az égett felületet, dörzsöld át szivaccsal majd öblítsd le bő vízzel.
Ha zsírfoltos az edény, érdemes a pasztához néhány csepp mosogatószert is adni.
Ezzel a keverékkel egyébként nemcsak a serpenyők, edények lesznek tiszták, hanem a sütő, a mosogató és a tűzhely is. Teflonserpenyőkre inkább ne használd, mert károsíthatja az érzékeny felületét!
A tojáshéjat természetes dörzsszivacsként is használható: egyszerűen tekerj egy maréknyi összetört tojáshéjat egy rongyba és máris kész a súroló!
Kiemelt fotó: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.