Praktikus

Ettől a trükktől lesz mennyei az édesburgonya – és csak pár perc az egész!

Az édesburgonyát sokan szeretik, hiszen egészséges, és persze nagyon finom. De a legtöbben nem tudják, hogy az édesburgonya még finomabb, ha nem a szokásos módon készítjük el.

Aki azt gondolta, hogy a tökéletes sült édesburgonya kizárólag sütőben vagy air fryerben készülhet el, most új kedvenc konyhai trükkel lehet gazdagabb. A titok a mikrohullámú sütő, ami nemcsak időt spórol, hanem meglepő módon az édesburgonya ízét is fokozza. Ezzel a módszerrel percek alatt olyan puha, édes és selymes batátát varázsolhatunk az asztalra, hogy garantáltan megkérdezik majd: „ez tényleg mikróban készült?”

A tökéletes főtt édesburgonya mikróban készül
A tökéletes főtt édesburgonya mikróban készül
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Édesburgonya mikróban? Igen!

Elsőre talán furcsán hangzik, de a mikrós édesburgonya még édesebb lehet, mint a sütőben sült változat. A mikrohullámok mélyen átjárják a zöldséget, belülről melegítve fel a vizet, cukrot és zsírokat. Ennek hatására a keményítő gyorsabban alakul át természetes cukorrá, így a batáta édessége felerősödik, miközben a textúrája is selymesebb lesz.

Ráadásul ha a mikróban készítjük el, akkor alig kell olaj és tál, így egészségesebb fogást tehetünk az asztalra, és a takarítás is gyerekjáték. 

Egészben sült mikrós édesburgonya – percek alatt

Íme a tökéletes recept a mikrós édesburgonya elkészítéséhez: 

  • A burgonyát mossuk meg és súroljuk le alaposan a héját.
  • Szurkáljuk meg egy villával, hogy a gőz távozni tudjon.
  • Tegyünk mellé 1-2 ág alaposan megmosott rozmaringot. 
  • Tegyük tányérra, és mikrózzuk magas fokozaton 6–10 percig. Félidőben fordítsuk meg.
  • Ha szeretnénk, hogy a héja kissé ropogós legyen, utólag süssük még 190 fokon 20–25 percig.

Ezzel a módszerrel a belseje krémes és illatos lesz, a külseje pedig enyhén karamellizálódik – a végeredmény pedig minden falatban maga az édes csoda.

Kellene egy gyors köret? A kockázott édesburgonya tökéletes!

Ha gyors köretre vágyunk, vágjuk fel a batátát kockákra vagy csíkokra, majd tegyük egy mikrózható tálba. Öntsünk hozzá kevés vizet, fedjük le, és főzzük 6–10 percig. Félidőben forgassuk át. Amikor a villa könnyedén beleszalad a burgonyába, készen is van. Ez a módszer ideális pürékhez, salátákhoz vagy meleg köretekhez is.

Ezért együnk minél többször édesburgonyát!

Az édesburgonya nemcsak finom, hanem igazi tápanyagbomba. Rosttartalma segíti az emésztést és hosszan tartó teltségérzetet ad. A benne található béta-karotin (A-vitamin) támogatja a látást és az immunrendszert, míg a C- és B6-vitamin, valamint a kálium és mangán hozzájárulnak a szív- és izomműködés egészségéhez. Ráadásul alacsony glikémiás indexe miatt lassabban emeli a vércukorszintet, így remek választás cukorbetegeknek és diétázóknak is.

Tökéletes őszi vacsora 

Ha eddig a mikrót csak melegítésre használtuk, itt az ideje kipróbálni ezt az egyszerű, de zseniális trükköt! A mikrós batáta nemcsak időt spórol, hanem igazi ízorgiát varázsol a tányérra – méltó főszereplője lehet bármely őszi vacsorának.

Forrás

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.