Az édesburgonya élénk narancssárga színe és gazdag, édes íze az elmúlt években meghódította a magyar konyhát – szerencsére! Hiszen amellett, hogy nagyon szép látvány, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Az édesburgonya keményítő- és cukortartalma magasabb, mint a hagyományosé, ami miatt óvatosabban kell vele dolgozni. Íme a főzés közbeni leggyakoribb buktató, amire érdemes figyelni!

1. Nem jó minőségű az édesburgonya
Csak felkapod a hálós édesburgonyát anélkül, hogy alaposan megnéznéd a gumókat? Bizonyos gyümölcsök és zöldségek esetében, mint például az őszibarack vagy a paprika, meglehetősen könnyű észrevenni a foltokat és zúzódásokat, vagy azt, hogy nem friss – nos, az édesburgonyát picit alaposabban meg kell nézni. A száraz, aszott külső, a kiálló apró hajtások biztos jelei annak, hogy a batáta bizony már nem mai gyerek.
2. Hűtőben tárolod
Több zöldséget érdemes a hűtőben tartani, hogy még tovább megőrizzék frissességüket. Ilyen a paprika, a cukkini vagy a brokkoli. Az édesburgonya azonban más: valójában ha a hűtőben tárolod, kiszáradhat és összezsugorodhat. (Ezzel szemben a hűvös, sötét kamrában akár egy hónapig is friss marad.) Az édesburgonya hűtőszekrényben való tárolása megváltoztathatja az összetételét sejtszinten, ami befolyásolja az ízét is. A hűtés felelős az édesburgonyán megjelenő fehér foltokért is, amik alatt a burgonya megkeményedik.

3. Megfőzöd
Az édesburgonya főzése talán nem tűnik nagy hibának. Valójában ugyanúgy lehet isteni köretet készíteni belőle, sőt a glikémiás indexe is csökken, de sajnos a lényeg elveszik belőle: a főzés során az összes értékes vitamin és ásványi anyag, például az A- és a C-vitamin, valamint a magnézium és a kálium eltávozik. Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni belőle, akkor az édesburgonyát egészben, héjában kell megsütni.
4. Sütéskor szétég
Ha valaha tettél már szépen felszeletelt, gyönyörű édesburgonya-hasábokat a sütőbe és rövid idő múlva elszenesedett rudacskákat találtál, akkor a következő TikTok-videó neked szól. A lényeg: a sütéskor hozz létre gőzfürdőt, hogy megakadályozd a burgonya gyors kiszáradását és megégését.
5. Túl magas hőmérsékleten sütöd
Az édesburgonyát legjobb egészben, 220 fokos sütőben sütni kb. 40-50 percig. Ekkor biztosan nem ég meg. Ügyelj arra, hogy mielőtt beteszed a sütőbe, szurkáld meg a héját, különben szétrepedhet vagy alul kevésbé sül meg. Amikor puha, akkor mehet rá egy kevés vaj, só és bors.
Extra tipp: ízesítsd naranccsal
Természetesen nem azt mondjuk, hogy minden édesburgonyás ételhez kell narancs, de nagyon sokszor hiba kihagyni ezt az izgalmas kombinációt. Például néhány kanál frissen facsart narancslé az édesburgonya-püréhez, és a végeredmény egyszerűen isteni lesz! Nemcsak az íze lesz különleges, de a folyadék abban is segít, hogy a püré nem lesz tapadós, ragacsos.










