Praktikus

Ez a diétabarát rántott hús titka, ami fogyókúrába is beilleszthető

Fotó: Elena Eryomenko / © Shutterstock
Egy fogyókúra során az első, amiről le kell mondani, az a bő olajban és zsírban sült étel. Aki diétázik, annak sajnos tiltólistás a rántott hús és a sült krumpli is, pedig létezik ezeknek is alakbarát változata! A diétás rántott hús titka két dologban rejlik, amiket ha alkalmazol, máris beillesztheted a fogyókúrádba a ropogós-paníros finomságot.

Rántott hús nélkül nincs vasárnapi ebéd, és ez a fogás a húsleves állandó kísérője. Mi magyarok szeretjük a rántott szeletet, sőt, nemcsak hogy szeretjük, de imádunk is panírozni. Mindent. A különféle húsok mellett a zöldségeket és a gombákat is képesek vagyunk először lisztbe, majd felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatni, végül forró olajban ropogósra sütni. A leginkább kedvelt a rántott csirkemell, sertéstarja és karaj, de a rántott karfiol, tök és gomba is előkelő helyen áll a magyarok étlapján.

A diétás rántott hús titka: cseréld le a panírt és süss air fryerben
A diétás rántott hús titka: cseréld le a panírt és süss air fryerben
FOTÓ: ALIEVA LIUBOV / SHUTTERSTOCK

A rántott hús azonban nem diétás, aki fogyókúrázik, annak tiltólistás étel, hiszen hizlal a liszt és a zsemlemorzsa is, ami a panírt alkotja, de legfőképp a bő olajban sütés teszi kalóriabombává ezt az ételt. Ha eddig te is lemondtál diéta alatt a rántott húsról, akkor van egy jó hírünk! Létezik ugyanis alakbarát, azaz diétás rántott hús, ehhez pedig mindössze két trükköt kell csak bevetni!

Diétás rántott hús, így készül az alakbarát paníros fogás

Ahhoz, hogy diétássá tegyünk egy ételt, fel kell ismerni, melyek azok az alkotóelemek, amelyek hozzájárulnak a pluszkilók szaporodásához – olvasható a Magyar Nemzet cikkében. Egy rántott hús esetében a panírbunda és a bő olajban történő sütés az, ami a leginkább diétagyilkossá teszi az amúgy jó minőségű fehérjeforrásnak számító csirkemellet is.

A rántott hús máris diétásabb, kímélőbb lesz, ha lecseréljük a hagyományos panírt és elhagyjuk az olajat is!

A klasszikus bécsi panír mennyei rántott húst eredményez, de a lisztben, majd tojásban, végül zsemlemorzsában történő forgatás rengeteg kalóriát jelent. Ha a búzalisztet lecseréljük zabpehelylisztre (azaz finommá őrölt zabpehelyre), rizslisztre, tökmag- vagy lenmaglisztre, máris megspóroltunk jó néhány üres kalóriát.

A zsemlemorzsa helyett használhatunk apróra tört zabpelyhet, kókuszreszeléket vagy akár teljes kiőrlésű zsemlemorzsát is. Sőt, ha ezt a lépést kihagyjuk, és csak a lisztbe és tojásba forgatjuk a húsokat, akkor megkapjuk a klasszikus párizsi bundás rántott szeletet, ami szintén mennyei fogás és megint megspóroltunk pár kalóriát.

Rántott hús air fryerben, így lesz alakbarát az étel

Nem kell bő olajban sütni ahhoz, hogy ropogós panírbundás kapjunk. A sütőben légkeverésen vagy air fryerben is készíthető rántott hús, olaj nélkül vagy csak egy kevés olaj használatával. A bebundázott húsokat vagy zöldségeket locsoljuk le egy kevés olajjal, vagy használjunk olajsprayt, majd süssük készre. A végeredmény nemcsak finom, de alakbarát is lesz.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.