Rendkívül bosszantó, amikor végre megérik a cseresznye a kertben, de ahelyett, hogy élveznénk az édes gyümölcsöt, a szemek tele vannak kukacokkal.

Persze ez nemcsak kellemetlen, de a felhasználást is megnehezíti: kukacos cseresznyéből nem igazán lehet jó befőttet készíteni. Sok háziasszony számára ez komoly fejtörést okoz, és gyakran megoszlanak a vélemények arról, mit is kell tenni a kukacos gyümölccsel.

cseresznye
Rendkívül bosszantó, ha kukacos a cseresznye
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Mit tegyünk, ha kukacos a cseresznye?

Vannak, akik egyszerűen kidobják a kukacos szemeket, mert nem bírnak ránézni, míg mások viccelődnek azon, hogy „nem nézni kell, enni”. Az áztatás is egy gyakran emlegetett módszer, ám ez sem tökéletes megoldás.

Egy régi, mégis hatásos technika azonban segíthet végleg megszabadulni a betolakodóktól. Bár a víz használata itt is fontos, a siker titka valójában a hőmérséklet. A technika nagyon egyszerű, és mivel nagymamáink is előszeretettel használták, ezért manapság is érdemes alkalmazni.

Ez a legjobb módszer

Első lépésként egy nagyobb tálba vagy lavórba töltsünk annyi hideg vizet, amennyi ellepi a cseresznyét. Ha van rá lehetőség, dobjunk bele néhány jégkockát, hogy minél hidegebb legyen a víz. Ezután adjunk hozzá egy-két evőkanál ecetet, amely segít a kukacok eltávolításában, és természetesen a gyümölcs frissességének megőrzésében is fontos szerepet játszik.

A cseresznyét ezután helyezzük a jeges vízbe, és hagyjuk ázni legalább egy-két órán keresztül. Az ecet és a hideg víz hatására a cseresznyében megbúvó kukacok megjelennek a víz felszínén, amiket így könnyen eltávolíthatunk.

Végül a cseresznyét alaposan megmossuk, és máris felhasználhatjuk: lehet befőzni vagy egyszerűen frissen fogyasztani. 

Ezért olyan egészséges

A cseresznye finom, és rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. A gyümölcsben található antociánok gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek enyhíthetik az ízületi gyulladás és a köszvény tüneteit. Emellett gazdag káliumforrás, amely segít szabályozni a vérnyomást és támogatja a veseműködést. A kálium az ízületeknek is jót tesz, csökkenti a fájdalmat és a merevséget. A cseresznye B-vitaminokat (pl. B1, B2, B6), C- és E-vitamint, valamint béta-karotint is tartalmaz. 

Forrás

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.