A brokkoli igazi szuperélelmiszer, tele rosttal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Ennek ellenére sokan esküsznek rá, hogy nem szeretik. De vajon tényleg a brokkoli a hibás, vagy inkább az, ahogyan elkészítjük?

Pedig az igazság az, hogy a brokkoli lehet ízletes, színes és aromás, ha megfelelően készítjük el. A szakértők szerint azonban van egyetlen hiba, amivel tönkretesszük a brokkolit. Ha a brokkoli nyálkás lesz, záptojás-szagú és büdössé teszi a konyhát, valószínűleg mindig elkövetjük ezt a gyakori hibát.

A brokkoli helyesen elkészítve finom és egészséges
A brokkoli helyesen elkészítve finom és egészséges
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A forralás a brokkoli legnagyobb ellensége

A legtöbb háziasszony elsőre a fazékhoz nyúl, amikor a brokkolit elkészítése jön szóba. Pedig éppen ez a fő gond: a bő vízben forralás az, ami tönkreteszi a zöldség igazi értékeit. A hosszan tartó főzés kioldja a C-vitamin jelentős részét, és számos vízben oldódó tápanyagot is semlegesít. Tanulmányok szerint akár a vitaminok felét is elveszíthetjük így – magyarázta az Expressnek egy gasztronómiai szakértő.

Nem csak az egészségügyi előnyök csorbulnak: a forralás a brokkoli természetes, enyhén édeskés, földes ízét is eltompítja. Ráadásul a zöld rózsák élénk színe kifakul, fakó, élettelen zöldséggé változtatva a fogást. A hő hatására felszabaduló kénvegyületek pedig záptojásra emlékeztető szagot árasztanak, ami sokakat végleg eltántorít.

Az állag is pórul jár

A brokkoli egyik legjobb tulajdonsága, hogy megfelelő elkészítéssel egyszerre marad ropogós és lédús. A forralás azonban ezt is tönkreteszi: a rózsák elveszítik feszességüket, és puha, rostos péppé válnak. Nem csoda, hogy a végeredmény sokaknak inkább csalódás, mint élvezet.

Így készítsünk finom és egészséges brokkolit

A jó hír az, hogy a brokkoli ízletes és látványos fogás lehet, ha a megfelelő technikát választjuk. A sütőben sütés kiemeli a zöldség természetes édességét, és a szélei kellemesen ropogósak lesznek. Elég, ha a rózsákat kevés olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk-borsozzuk, majd 200 fokon 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A párolás szintén kiváló választás: így a brokkoli megőrzi élénk színét, tápanyagait és roppanós textúráját. Csak pár perc gőzölés elegendő, hogy a zöldség zamatos és egészséges maradjon.

Ha egy kis plusz ízt szeretnék, próbáljuk ki a gyors pirítást: kevés olívaolajon, fokhagymával és egy csipet chilipehellyel serpenyőben átforgatva a brokkoli igazi mediterrán hangulatot varázsol az asztalra.

Egészséges köret is lehet belőle

A brokkoli nem unalmas, nem ízetlen és nem is büdös – ha tudjuk, hogyan bánjunk vele. A forralást érdemes elfelejteni, és helyette sütni, párolni vagy pirítani a zöldséget. Így nemcsak a tápértékét őrizzük meg, hanem az ízét és a színét is. Egy kis odafigyeléssel a brokkoli könnyedén a család kedvenc körete vagy fő fogása lehet – és garantáltan senki nem fogja többé a „rostos pép” jelzővel illetni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.