Pedig az igazság az, hogy a brokkoli lehet ízletes, színes és aromás, ha megfelelően készítjük el. A szakértők szerint azonban van egyetlen hiba, amivel tönkretesszük a brokkolit. Ha a brokkoli nyálkás lesz, záptojás-szagú és büdössé teszi a konyhát, valószínűleg mindig elkövetjük ezt a gyakori hibát.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
A forralás a brokkoli legnagyobb ellensége
A legtöbb háziasszony elsőre a fazékhoz nyúl, amikor a brokkolit elkészítése jön szóba. Pedig éppen ez a fő gond: a bő vízben forralás az, ami tönkreteszi a zöldség igazi értékeit. A hosszan tartó főzés kioldja a C-vitamin jelentős részét, és számos vízben oldódó tápanyagot is semlegesít. Tanulmányok szerint akár a vitaminok felét is elveszíthetjük így – magyarázta az Expressnek egy gasztronómiai szakértő.
Nem csak az egészségügyi előnyök csorbulnak: a forralás a brokkoli természetes, enyhén édeskés, földes ízét is eltompítja. Ráadásul a zöld rózsák élénk színe kifakul, fakó, élettelen zöldséggé változtatva a fogást. A hő hatására felszabaduló kénvegyületek pedig záptojásra emlékeztető szagot árasztanak, ami sokakat végleg eltántorít.
Az állag is pórul jár
A brokkoli egyik legjobb tulajdonsága, hogy megfelelő elkészítéssel egyszerre marad ropogós és lédús. A forralás azonban ezt is tönkreteszi: a rózsák elveszítik feszességüket, és puha, rostos péppé válnak. Nem csoda, hogy a végeredmény sokaknak inkább csalódás, mint élvezet.
Így készítsünk finom és egészséges brokkolit
A jó hír az, hogy a brokkoli ízletes és látványos fogás lehet, ha a megfelelő technikát választjuk. A sütőben sütés kiemeli a zöldség természetes édességét, és a szélei kellemesen ropogósak lesznek. Elég, ha a rózsákat kevés olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk-borsozzuk, majd 200 fokon 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A párolás szintén kiváló választás: így a brokkoli megőrzi élénk színét, tápanyagait és roppanós textúráját. Csak pár perc gőzölés elegendő, hogy a zöldség zamatos és egészséges maradjon.
Ha egy kis plusz ízt szeretnék, próbáljuk ki a gyors pirítást: kevés olívaolajon, fokhagymával és egy csipet chilipehellyel serpenyőben átforgatva a brokkoli igazi mediterrán hangulatot varázsol az asztalra.
Egészséges köret is lehet belőle
A brokkoli nem unalmas, nem ízetlen és nem is büdös – ha tudjuk, hogyan bánjunk vele. A forralást érdemes elfelejteni, és helyette sütni, párolni vagy pirítani a zöldséget. Így nemcsak a tápértékét őrizzük meg, hanem az ízét és a színét is. Egy kis odafigyeléssel a brokkoli könnyedén a család kedvenc körete vagy fő fogása lehet – és garantáltan senki nem fogja többé a „rostos pép” jelzővel illetni.













