Érdemes tudni, hogy a befőzés egyik legfontosabb lépése a befőttesüvegek sterilizálása. Hiába a gondosan elkészített gyümölcs, a lekvár vagy a savanyúság, ha az üveg nincs megfelelően előkészítve, az egész tartalom kárba veszhet. Az alábbiakban eláruljuk, hogy mire kell feltétlenül figyelnünk, ha befőttesüveget sterilizálunk.
A nem megfelelően megtisztított üvegekben és fedelekben könnyen elszaporodhatnak a kórokozók, baktériumok, gombák, amelyek akár már néhány napon belül megindíthatják a romlási folyamatot. A sterilizálással ezeket a mikroorganizmusokat pusztítjuk el, amelynek köszönhetően nem romlik meg a befőtt.
Sokan hajlamosak csak az üvegekre koncentrálni, pedig a tetők sterilizálása is legalább olyan fontos. A fém tetőket – amennyiben nem rozsdásak, deformáltak vagy sérültek – nyugodtan kifőzhetjük forró vízben, ami elpusztítja a rajtuk lévő baktériumokat.
A műanyag vagy gumigyűrűs tetők ezzel szemben érzékenyebbek a magas hőre, ezért ezeket ne forraljuk hosszasan. Ehelyett elegendő, ha leforrázzuk őket, vagy rövid ideig áztatjuk forró vízben.
Fontos, hogy mindig ellenőrizzük, a tetők jól zárnak-e, nincsenek-e repedések, rozsdafoltok rajtuk – ha ilyet találunk, akkor azokat már semmiképpen ne használjuk fel.
A befőzés során nemcsak az üvegekre kell odafigyelni – a konyhában is elengedhetetlen a patikatisztaság. Egy parányi szennyeződés is elég ahhoz, hogy megpenészedjen az eltett zöldség vagy gyümölcs, és akkor odavész a sok munkánk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.