Bár a befőzési szezonig még bőven van időnk, azért nem árt egy kicsit előkészülni rá. Például megnézhetjük, hogy van-e elég befőttesüvegünk – ha szükséges, akkor szerezzünk be újakat. Ha pedig már az üvegeknél tartunk, nézzük meg azt is, hogyan lehet alaposan sterilizálni őket befőzés előtt.

Érdemes tudni, hogy a befőzés egyik legfontosabb lépése a befőttesüvegek sterilizálása. Hiába a gondosan elkészített gyümölcs, a lekvár vagy a savanyúság, ha az üveg nincs megfelelően előkészítve, az egész tartalom kárba veszhet. Az alábbiakban eláruljuk, hogy mire kell feltétlenül figyelnünk, ha befőttesüveget sterilizálunk.

befőttesüveg
Fontos, hogy a befőttesüveg makulátlanul tiszta legyen
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért fontos a befőttesüveg sterilizálása?

A nem megfelelően megtisztított üvegekben és fedelekben könnyen elszaporodhatnak a kórokozók, baktériumok, gombák, amelyek akár már néhány napon belül megindíthatják a romlási folyamatot. A sterilizálással ezeket a mikroorganizmusokat pusztítjuk el, amelynek köszönhetően nem romlik meg a befőtt

Így lesznek szép tiszták az üvegek

  • A profi háziasszonyok azt javasolják, hogy a forró mosószeres vízben gondosan elmosogatott, vagy mosogatógépben tisztára mosott befőttesüvegeket főzzük ki annyi ecetes vízben, amennyi ellepi őket. Érdemes tudni, hogy az 5 százalékos ecet vizes oldata a baktériumok 90 százalékát elpusztítja!
  • Sütőben is sterilizálhatunk: ehhez helyezzük a tiszta, száraz üvegeket a hideg sütőbe, amit melegítsünk fel 130–140 fokra – a fertőtlenítés ideje nagyjából 15–20 percet vesz igénybe.
  • Emellett akár mosogatógépben is sterilizálhatunk, szárítóprogrammal, ugyanis a vízgőz is fertőtlenít.

A tetőkről sem szabad megfeledkezni

Sokan hajlamosak csak az üvegekre koncentrálni, pedig a tetők sterilizálása is legalább olyan fontos. A fém tetőket – amennyiben nem rozsdásak, deformáltak vagy sérültek – nyugodtan kifőzhetjük forró vízben, ami elpusztítja a rajtuk lévő baktériumokat.
A műanyag vagy gumigyűrűs tetők ezzel szemben érzékenyebbek a magas hőre, ezért ezeket ne forraljuk hosszasan. Ehelyett elegendő, ha leforrázzuk őket, vagy rövid ideig áztatjuk forró vízben.
Fontos, hogy mindig ellenőrizzük, a tetők jól zárnak-e, nincsenek-e repedések, rozsdafoltok rajtuk – ha ilyet találunk, akkor azokat már semmiképpen ne használjuk fel.

A konyhában is legyen tisztaság!

A befőzés során nemcsak az üvegekre kell odafigyelni – a konyhában is elengedhetetlen a patikatisztaság. Egy parányi szennyeződés is elég ahhoz, hogy megpenészedjen az eltett zöldség vagy gyümölcs, és akkor odavész a sok munkánk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.