Az avokádó az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, nemcsak egészséges zsírsavai és sokoldalú felhasználhatósága miatt, hanem mert egyre többen keresik a fenntarthatóbb életmód lehetőségeit. Az avokádó fogyasztásával azonban sok hulladék is keletkezik, főként a mag és a héj formájában, amit sokan a kertjükben próbálnak hasznosítani. De vajon az avokádóhéj tényleg jó a növényeknek?
Az avokádó héja vastag, kemény és viaszszerű, amely természetes védelmet biztosít a gyümölcs számára. Főként cellulózból, ligninből és különböző fenolos vegyületekből áll, amelyek antioxidáns hatásúak. Ezen kívül kisebb mennyiségben találhatók benne ásványi anyagok, például kálium, magnézium és kalcium, amelyek hasznosak lehetnek a növények számára.
Bár az avokádó héja tartalmaz tápanyagokat, önmagában nem könnyen lebomló anyag. Vastagsága és viaszos külső rétege miatt lassan komposztálódik, így közvetlenül a talajba keverve nem nyújt gyors tápanyagforrást a növények számára. Ha azonban apróra vágod vagy ledarálod, majd komposztálod, az idő múlásával lebomlik és tápanyagokat biztosít a talajnak.
Az avokádó héját legjobban komposztálás útján lehet hasznosítani. Ehhez érdemes apró darabokra vágni, hogy gyorsabban lebomoljon. A komposztálási folyamat során a mikroorganizmusok lebontják a cellulózt és lignint, így a benne lévő ásványi anyagok elérhetővé válnak a növények számára. Fontos, hogy kiegyensúlyozott komposztot hozz létre, megfelelő arányban keverve zöld (nitrogéndús) és barna (széntartalmú) anyagokat.
Ha nem szeretnéd komposztálni az avokádó héját, más kreatív módokon is felhasználhatod:
A Mindmegette utánajárt, hogy az avokádó magjában valóban még több avokádó van-e:
Hozzávalók:
Elkészítés:
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.