Az avokádó ízletes és egészséges, a héja pedig remek tápanyagforrás más növényeknek. Ahelyett, hogy kidobnád, mutatjuk, hogy miként használhatod fel környezetbarát módon!

Az avokádó az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, nemcsak egészséges zsírsavai és sokoldalú felhasználhatósága miatt, hanem mert egyre többen keresik a fenntarthatóbb életmód lehetőségeit. Az avokádó fogyasztásával azonban sok hulladék is keletkezik, főként a mag és a héj formájában, amit sokan a kertjükben próbálnak hasznosítani. De vajon az avokádóhéj tényleg jó  a növényeknek?

Avokádó
Az avokádó héját érdemes komposztálni / Fotó: Shutterstock

Az avokádó héjának összetétele

Az avokádó héja vastag, kemény és viaszszerű, amely természetes védelmet biztosít a gyümölcs számára. Főként cellulózból, ligninből és különböző fenolos vegyületekből áll, amelyek antioxidáns hatásúak. Ezen kívül kisebb mennyiségben találhatók benne ásványi anyagok, például kálium, magnézium és kalcium, amelyek hasznosak lehetnek a növények számára.

Használható-e közvetlenül trágyázásra?

Bár az avokádó héja tartalmaz tápanyagokat, önmagában nem könnyen lebomló anyag. Vastagsága és viaszos külső rétege miatt lassan komposztálódik, így közvetlenül a talajba keverve nem nyújt gyors tápanyagforrást a növények számára. Ha azonban apróra vágod vagy ledarálod, majd komposztálod, az idő múlásával lebomlik és tápanyagokat biztosít a talajnak.

Komposztálás mint megoldás

Az avokádó héját legjobban komposztálás útján lehet hasznosítani. Ehhez érdemes apró darabokra vágni, hogy gyorsabban lebomoljon. A komposztálási folyamat során a mikroorganizmusok lebontják a cellulózt és lignint, így a benne lévő ásványi anyagok elérhetővé válnak a növények számára. Fontos, hogy kiegyensúlyozott komposztot hozz létre, megfelelő arányban keverve zöld (nitrogéndús) és barna (széntartalmú) anyagokat.

Így hasznosíthatod az avokádó héját egyszerűen

Ha nem szeretnéd komposztálni az avokádó héját, más kreatív módokon is felhasználhatod:

  • Készítsd belőle növényi permetet! Az avokádó héjából készült kivonatok természetes gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal bírnak, így alkalmasak lehetnek a növények védelmére.
  • A félbevágott avokádó héja rövid ideig használható természetes növénytartóként csíráztatáshoz. A héjak felét meg lehet tölteni földdel, és magokat ültethetsz bele. Amikor a palánták készen állnak az átültetésre, egyszerűen helyezd a talajba ezzel a „cseréppel” együtt. A héj lebomlik és további tápanyagokkal látja el a földet és a növényeket.

Mi van az avokádó magjában?

A Mindmegette utánajárt, hogy az avokádó magjában valóban még több avokádó van-e:

Guacamole (avokádókrém)

Hozzávalók:

  • 1 db avokádó
  • 1 ek. tejföl
  • 0,5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • pár csepp citromlé
Avokádókrém készítéskor a megmaradt héjat ne dobd ki! / Fotó: Mindmegette

Elkészítés:

  1. A guacamole elkészítéséhez az avokádót félbevágjuk, óvatosan megtekerjük, ekkor kettéválik. A kés élét a magba ütjük, így rátapad és könnyedén kivesszük. Egy evőkanál segítségével kikanalazzuk a húsát.
  2. Tálban villával összetörjük, és hozzákeverjük a tejfölt. Belereszeljük a fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadunk néhány csepp citromlevet. Ezután néhány órára a hűtőbe tesszük. Kenyérre, pirítóssal vagy pitával tálaljuk.

 

(Kiemelt fotó: Shutterstock)
 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.