Sokan rögtön a leveskockára gondolnának, és valóban nem rossz alternatívája az alaplének. A leveskocka azonban nagy mennyiségű sót tartalmaz, illetve sokszor ugyanolyan ízük van, és ez képes ledominálni az egész ételt. Aki nem szeretne leveskockát vagy ételízesítőt használni, annak most mutatunk néhány alternatívát, amit alaplé helyett használhat főzés során. Meglepő dolgok következnek.
Az alaplé legfőbb funkciója, hogy pluszízt, telt és gazdag aromát kölcsönözzön az ételnek, ami így finomabb lesz, mintha csak sima vízzel öntöttük volna fel. Egy rizottóhoz elengedhetetlen az alaplé, de pörkölteket, húsos ragukat, rizses egytálételeket is mennyeivé varázsol. Az alaplé Magyarországon kevés helyen kapható, és ha van időnk, inkább készítsük el házilag, hiszen a zöldségek héjából, szárából és leveléből könnyű megfőzni.
Ez viszont időigényes dolog, és ha menet közben jut eszünkbe, hogy szükség lenne rá, akkor nem működőképes megoldás. Épp ezért mutatunk most három olyan - meglepő - alapanyagot, amivel helyettesíthető az alaplé!
Tea
Sokan tesznek teát, mármint a lefőzött italt turmixokba, smoothie-kba, sőt édességekbe is kerülhet belőle - mint például a matcha teás tiramisuba. A teák íze kesernyés lehet, ezért nem szabad nagy koncentrációban használni, de fel tudja dobni a krémleveseket, a rizottót és a mártásokat. Használjunk fehér vagy fekete teát, amit három-négyszeres hígításban adagoljunk a kívánt mennyiségben az ételhez.
Bor
A bor nem meglepő alapanyag, hiszen rengeteg olyan ételt ismerünk, amihez szoktak önteni egy-két deci bort. Ilyen mondjuk a bolognai ragu, amit spagettivel vagy pennével is imádunk, és persze ez az alapja a lasagnének is. A muszaka húsos ragujához is kell vörösbor, akárcsak a nevével is árulkodó vörösboros marhapörkölthöz.
A fehérbor az erőlevest és a rizottót, a vörösbor pedig a húsos ragukat, pörkölteket dobhatja fel.
Lekvár
A lekvárra, mint az alaplé helyettesítőjére talán kevesen gondoltak, pedig rengeteg olyan ázsiai, latin-amerikai és keleti recept létezik, melyben domináns valamilyen édes íz. Lehet az méz, cukor, aszalt vagy friss gyümölcs, a húsos ételeket mennyeivé varázsolják. Épp ezért, ha ilyen ételhez lenne szükség alaplére, akkor hígíts fel egy kevés lekvárt és ezt add az ételhez. A chilisbab és a borscs is finomabb lesz így – írja a Magyar Nemzet.
Levesek, szószok elkészítéséhez jól jön, ha van házi zöldségalaplevünk. Most egy nagyon egyszerű receptet hoztunk, amit ha megcsinálsz és lefagyasztasz, mindig kéznél lesz, amikor szükséged van rá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.