Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Praktikus

Így válassz kulacsot az iskolásnak - íme a legfontosabb tudnivalók

Így válassz kulacsot az iskolásnak
A nyári táborokra, vagy az iskolakezdésre sokan vesznek gyermeküknek környezetvédelmi vagy praktikus okokból kulacsot. A Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértői elmondták, milyen kulacsot vásároljunk, amelyik biztosan fenntartható és biztonságos.

A NYERŐ SZÁMOK: 2, 4, 5!

A legtöbb üzletben műanyagból készült kulacsot árulnak, de azt, hogy milyen fajta műanyagból készül egy termék, az alján található háromszögbe írt számjegy árulja el. A leggyakoribb az 1-es szám és a PET, vagy PETE jelölés. Ha 2-es, 4-es vagy 5-ös szám van a terméken, az biztonságosan megvásárolható, de ha 1-es, 3-as, 6-os és 7-es számmal jelölt műanyagból készült a termék, lehetőleg ne vegyük meg.

 Egy BPA-mentes és egyben Tritan vagy EcoCare feliratú termék az átlagosnál jóval biztonságosabb (Fotó: Shutterstock)
Egy BPA-mentes és egyben Tritan vagy EcoCare feliratú termék az átlagosnál jóval biztonságosabb (Fotó: Shutterstock)

pet? Ne töltsd újra!

Sokan használják újra a kiüresedett PET-palackjaikat kulacsként. Az ilyen egyszer használatos palackokból bizonyos idő után a víz – főleg melegben és fény hatására – különböző lágyítószereket oldhat ki, melyek befolyásolják a hormonháztartás megfelelő működését, valamint a palackban lévő baktériumok egészségre károsak lehetnek.

3. Óvakodj a BPA-tól!

Vigyázzunk a kemény, polikarbonátból (7-es PC) készült kulacsokkal. 2011-ben betiltották cumisüvegekben az EU-ban, illetve számos más országban is, mivel kiderült, hogy különösen magasabb hőmérsékleten és savasabb közegben hormonrendszert károsító biszfenol-A (BPA) oldódik ki belőle. A BPA kis mennyiségben is káros, sőt, rákkeltő kockázata is van.

4. A hármas együttállás

Sok palack van a piacon, amire ráírják, hogy BPA-mentes, de mivel számos más anyag is kijuthat műanyagokból, ez még önmagában nem garancia a kockázatmentességre. Egy BPA-mentes és egyben Tritan vagy EcoCare feliratú termék az átlagosnál jóval biztonságosabb.

Jó választás lehet a bevonatmentes rozsdamentes acél, elsősorban víz tárolására (Fotó: Shutterstock)
Jó választás lehet a bevonatmentes rozsdamentes acél, elsősorban víz tárolására (Fotó: Shutterstock)

5. Az első helyezett

A műanyag kulacsok közül lehetőleg az opálosan átlátszó polipropilénből (PP+ 5-ös szám a háromszögben) készült termékeket válasszuk, mert ez biztonságosabb alternatívája a többi műanyagnak. Szintén jó választás lehet az a termék, amely a 2-es számmal jelölt HDPE műanyagpolimerből készült.

6. Az aluminium sem az igazi!

Nagyon népszerűek az alumínium kulacsok is - sajnos, ahogy a konzervek és az üdítős dobozok belsejéből is jutnak ki biszfenolok (BpA, BpS és BpF), úgy az epoxigyanta bevonatú alumínium kulacsokban és dobozokban is megtalálható ez a hormonkárosító anyag.

7. Évekig hű társunk lehet

Jó választás lehet a bevonatmentes rozsdamentes acél, elsősorban víz tárolására. A 304-es jelölésű termékek ellenállnak a korróziónak és a hőnek, de ne tartsunk benne savas italokat, például kólát, teát vagy lúgos folyadékot, mert ezek hatására ezekből iskioldódhat valamennyi fém, nikkel, illetve króm is.

8. egyszerű tisztítás

A kulacsokban rengeteg kórokozó, például baktérium vagy gomba tud elszaporodni, amelyek egészségügyi kockázata sokszor jóval magasabb, mint az adalékanyagoknak. Ezért a divatos speciális kialakítású, szívószálas kulacsok helyett válasszunk olyat, amelynek a kulacs nyaka és kupakja minél egyszerűbb, hiszen annál könnyebb lesz tisztán tartani.

A kulacsok tisztításához használhatunk kefét is (Fotó: Shutterstock)
A kulacsok tisztításához használhatunk kefét is (Fotó: Shutterstock)

9. Vigyázat, könnyen törik!

Szintén megbízható alternatíva az üvegpalack, bár hátránya, hogy könnyen törik. Érdemes olyat vásárolni, ami kívülről fémmel, műanyaggal, tokkal van megerősítve. A legjobb, ha a kupak rozsdamentes acélból, vagy polipropilén műanyagból készül, és szivárgásmentes záródást biztosít.

10. inkább HAGYJUK kihűlni

Bármelyik kulacsot választjuk, kisebb a kockázat, ha savas italok helyett vizet töltünk bele. Ha mégis teát öntenénk bele, hagyjuk kihűlni, mielőtt a palackba kerülne. A túl forró folyadék mind a műanyag palackokból, mind a belül műanyag bevonatos alumínium kulacsokból nagyobb eséllyel old ki adalékokat.

(Forrás: Fanny magazin, borítókép, Shutterstock)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.