Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Praktikus

7 zöldség és gyümölcs reggelire, ha nem szeretnél kenyeret enni

Sokféle kenyér közül választhatunk, de a magyar háztartások többségében sajnos még mindig a fehér a sláger. Ebből a magas glikémiás indexű, alacsony tápértékű kenyérféléből készítik sokan a reggeli szendvicsüket is. Ha szeretnél változtatni és egészségtudatosabban élni, próbálj ki más alternatívákat a kenyér helyett.

A fehér kenyérben az alapvető tápanyagok mennyisége alacsony, míg a zöldségek és gyümölcsök értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak. Nem véletlen, hogy bár rengeteg egészséges étel létezik, amellyel kiválthatjuk a kenyeret, mégis először ezek az élelmiszerek jutnak eszünkbe. Mutatjuk, mire cseréld le a kenyeret!

Burgonya

Magas a szénhidrát- és a rosttartalma. Reggelire fogyasztva kellő energiát biztosít délelőttre, annak ellenére, hogy a burgonya gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít. Érdemes odafigyelni az elkészítés módjára: ha bő olajban sütöd, akkor a benne lévő vitaminokat és ásványi anyag nagy része eltűnik. Ha azonban héjában főzöd, akkor az értékes anyagokat megőrzi és alacsony kalóriájú reggelid alapja lehet – tökéletes választás egy nehéz nap előtt.

Ananász

A pizzán nem szeretjük, de fehér kenyér helyett meglepően jó. Különösen, ha szereted reggelire az édes ízeket: grillezd meg az ananászkarikát csipetnyi cukorral, szórd meg rozmaringgal, édesköménnyel és már eheted is a vitamindús reggelidet. De bármilyen feltéttel működik: tehetsz rá sonkát, sajtot vagy túrót, körözöttet is.

Édesen és sósan is finom a grillezett ananász / Fotó: Shutterstock
Édesen és sósan is finom a grillezett ananász / Fotó: Shutterstock

Kaliforniai paprika

Vidám színeivel nemcsak az ételeinket dobja fel, hanem a hangulatunkat is. Laktató, egészséges, A- és C-vitaminokban, káliumban, folsavban és rostokban gazdag zöldség. Ha rendszeresen fogyasztasz kaliforniai paprikát, javul a memóriád és csökkentheted egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A paprika segíti az idegrendszer egészséges működését, normalizálja a vérnyomást, jótékonyan hat a szem egészségére. Főzve elveszíti jótékony tulajdonságainak nagy részét, ezért mindenképpen nyersen fogyaszd: akár szendvicsalapnak is jó, hiszen könnyű vastag szeletekre felvágni.

Alma

Az alma egészségre gyakorolt jótékony hatásait hosszan sorolhatnánk, hiszen igazi vitaminbomba, immunerősítő szuperétel, ami rostokban és antioxidánsokban gazdag. Rendszeres fogyasztásával számos betegség, köztük például a cukorbetegség, egyes szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásának kockázatát is csökkentheted. Érdemes a fehér kenyeret egy tál almasalátával kiváltani.

Káposzta

Rengeteg C-vitamint tartalmaz, de K-, B1- és K-vitamin is sok van benne. Gazdag béta-karotinban, amely erős antioxidáns, segíti megelőzni számos betegséget. Gyomorfekély esetében jótékony hatású és a látást is segíti. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium- és a vastartalma kiemelkedő. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. Pici olívaolajjal megpiríthatod, de nyersen is fogyaszthatod. Kiváló szendvicsalap, és nagyon dekoratív tekercseket is készíthetsz belőle.

Padlizsán

A zöldség, amely tulajdonképpen gyümölcs: a paradicsom és a burgonya távoli rokona. Kalóriában szegény, de tápanyagokban gazdag, magas rosttartalma hozzájárul például a megfelelő emésztéshez, és jó néhány krónikus betegség megelőzéséhez is. A kenyeret lecserélheted rostban gazdag, vékony szeletekre vágott, grillezett padlizsánszeletekre.

A vékonyra szeletelt sült padlizsán jó szendvicsalap / Fotó: Shutterstock
A vékonyra szeletelt sült padlizsán jó szendvicsalap / Fotó: Shutterstock

Uborka

Alacsony kalóriatartalmú és élelmi rostokban gazdag, ideális szendvicsalap. Játszhatsz a formákkal is: vágd ketté hosszában, egy kiskanállal vájd ki a belét (ne teljesen!) és tegyél bele sajtkockákat, olívabogyót, paradicsomot vagy akár sonkát. Hosszában vékony csíkokra szeletelve pedig tekercseket készíthetsz.

Ajánljuk még:


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.