Praktikus

Elfogyott a tojás? 5 zseniális alapanyag, ami tökéletesen helyettesíti

Biztosan te is jártál már úgy, hogy sütés-főzés közben vetted észre: nincs otthon annyi tojás, mint amennyire szükséged lenne. Tojás nélkül nem tapad össze a fasírt, a palacsinta sem lesz az igazi, a piskótáról nem is beszélve… Mit lehet ilyenkor tenni? Irány a legközelebbi bolt! De ha nincs kedved útra kelni, próbáld ki az alábbi egyszerű, hatékony tojáspótlók egyikét. 

Előfordult már veled is, hogy egy recept közepén jöttél rá: nincs otthon tojás? Esetleg ételallergia, vegán étrend vagy egészségtudatosság miatt keresel alternatívát? Szerencsére számos természetes és egyszerű megoldás létezik a tojás pótlására. Összegyűjtöttük a legjobb tojáspótlókat, amelyekkel sikeresen helyettesítheted a tojást a különféle fogásokban és süteményekben.

Őrölt lenmaggal és chiamaggal is helyettesíthető a tojás / Fotó: Shutterstock
Őrölt lenmaggal és chiamaggal is helyettesíthető a tojás / Fotó: Shutterstock

Gyümölcspüré

Almaszósz, tört banán, érett avokádó vagy sütőtökpüré – mind jó választás. A tojás helyett gyümölcspürével készült sütemények nedvesek és tartalmasak lesznek, de azt azért vedd figyelembe, hogy a gyümölcsök íze erőteljes lehet. Ha semlegesebb ízű helyettesítőt keresel, az almaszósz és a sütőtök a legjobb választás. Alapszabály, hogy a gyümölcspüré cukrozatlan legyen és egy tojáshoz számolj 1/4 csészényi pürét. Ez a helyettesítés kevert süteményekben, kenyerekben működik leginkább.

Őrölt chia- vagy lenmag

Ha van otthon ezen ómega-3 zsírsavban gazdag magvak bármelyike, használhatod őket tojás helyett. Őröld meg a magokat, majd 1 evőkanálnyit keverj el 3 evőkanál vízzel úgy, hogy sűrű masszát kapj. Ez a mennyiség helyettesít 1 tojást. A chia és a len egyaránt diós ízt és sűrű, nehéz textúrát kölcsönöz a pékáruknak. Jó választás kenyerekhez, palacsintához, gofrihoz, muffinhoz és húsételekhez is.

Selyemtofu

A selyemtofu semleges ízű, magas víztartalmú, így könnyebb és krémesebb állagú. Ennek ellenére sűrűbb textúrát ad a süteményeknek, így a kissé töményebb desszertekben jó tojáshelyettesítő, például brownie készítésénél. Helyettesíts minden tojást 1/4 csésze pürésített tofuval.

Szódabikarbóna ecettel

Íme egy lehetőség, amelyet könnyű, légies desszertekhez használhatsz. Egyszerűen keverj el 1 teáskanál szódabikarbónát 1 evőkanál ecettel 1 tojás helyettesítéséhez. Az így létrejövő kémiai reakció szén-dioxidot és vizet termel, ezért a sütemény könnyű és levegős lesz.

Hüvelyesek főzővize

„Víz a babokból” – azaz a különféle hüvelyesek főzővize leszűrve. Nagyszerű helyettesítője a tojásfehérjének, ezért is egyre elterjedtebb alapanyag a vegán étrendben. Általában a konzervhüvelyesek, azon belül is a csicseriborsó leszűrése után hátramaradt folyadék használható jól. Habcsók, macaron készítésekor tökéletes: 3 evőkanál helyettesít 1 tojást.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.