Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Praktikus

Így lesz tökéletes a fánk, a kenyér a kalács - kelt tészta lépésről lépésre

Így lesz tökéletes a fánk, a kenyér a kalács - tökéletes kelt tészta lépésről lépésre
Foszlós kalácsra, fenséges fánkra, finom kuglófra, buktára vagy házi kenyérre vágysz, de nem mersz kelt tésztát készíteni? Olvasd el praktikus tanácsainkat, és nem kell kudarctól tartanod többé!

1. Élesztő

A boltban szárított és friss élesztő is kapható. A tasakos élesztőport azonnal elvegyítheted a liszttel, illetve a többi hozzávalóval.

Friss élesztőt a hűtőpultban keress. Egy csomag hazai termék általában 50 g súlyú, a külföldön gyártott többnyire 42 g-os. Felhasználás előtt ellenőrizd a lejárati idejét!

Az élesztő melegben fejti ki teljesen a tésztalazító hatását, ezért a tészta folyékony hozzávalói (olvasztott zsiradék, tej, víz) legyenek kézmelegek, vagyis kb. 37 fokosak. Ennél magasabb hőmérsékleten az élesztőgombák károsodnak.

Az elmorzsolt élesztőt keverd el a recept előírása szerint langyos tejjel és kevés cukorral (vagy mézzel), majd szobahőmérsékleten futtasd fel.

Az így kapott kovászt öntsd a liszthalom közepébe vájt mélyedésbe. Főleg a sót és a zsiradékot a halom szélére adagold, mert ezek közvetlen érintkezés esetén fékezhetik az élesztő hatását. Ezért a kovászt előbb a liszttel keverd össze, és csak utána a többi hozzávalóval.

KELT TÉSZTA RECEPTEK>>>

2. Liszt

A teljes kiőrlésű kivételével a többi lisztfajtát át kell szitálni, hogy lazább és levegősebb legyen a tészta. A kifejezetten élesztős süteményekhez ajánlott sikérdús lisztből lágyabbra készítsd a masszát, a sikérben kevésbé gazdag normál lisztet kevesebb folyadékkal gyúrd keményebbre.

3. Dagasztás, gyúrás

Az élesztős tésztát kétszer kell dagasztani, illetve keleszteni. Az első dagasztáskor a nagy tálba tett hozzávalókat konyhai robotgép gyúrópálcájával is simára keverheted. Először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton működtesd a gépet kb. 5-5 percig. Alaposan dolgozd ki a tésztát, máskülönben sütéskor kemény lesz. Az első kelesztés után borítsd a deszkára, és kézzel nyomkodd át, illetve gyúrd formára.

4. Kelesztés és újrakelesztés

A dagasztás utáni első kelesztéshez a tésztát takard le konyharuhával, folpakkal vagy ha kelesztőtálban gyúrtad össze, akkor tedd fel a tálra a tetejét. Ezután tedd meleg, nem huzatos helyre.

Sarkalatos kérdés a kelesztés hőfoka és ideje. Túl hidegben vagy túl melegben a tészta nem nő meg, keletlen marad. A túlkelesztett tészta összeesik, nyújtáskor szakadozik és savanyú, míg a túl rövid ideig kelesztett nehéz és nehezen emészthető lesz.

Az élesztős süteménytészták dagasztását és első kelesztését elvégezheted kenyérsütőgépben is. (Olvasd el a figyelmesen a készülék használati utasítását!)

Vagy tedd a letakart tésztát egy megfelelő edényben a mikróba, és keleszd 80-90 watton kb. 8 percig. (Érdemes egy kisebb adaggal kikísérletezni az optimális fokozatot és időt.)

A megkelt tészta átgyúrása után egy második kelesztésre is szükség van. A megformázott tésztát takard le, és a formában vagy a tepsiben pihentesd meleg helyen, amíg láthatóan megnő.

Az este bedagasztott és megformázott péksüteményt folpakkal letakarva a hűtőben éjszakáztathatod. Másnap hideg sütőben kezdd el sütni, és kb. 30 perc alatt friss zsemlét tehetsz a reggelizőasztalra.

5. Sütés

Az újrakelesztett tésztát magas hőfokon előmelegített sütőben kezdd el sütni, majd kb. 10 perc múlva csökkentsd a hőmérsékletet, máskülönben a tészta külső kérge hamar megbarnul, a belseje viszont sületlen marad.

Fánk esetében a kiszaggatott darabokat óvatosan helyezd felhevített olajba. Közepes tűzön, fedő alatt folytasd a sütést, majd a fedőt levéve süsd meg a fánkok másik oldalát is.

A jól megsült kelt tészta sütés után jóval könnyebb, mint nyersen.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.