Minden bizonnyal ezt sokan tudjátok, de mégsem árt tisztába tenni, hogy kovászos uborkát nem kígyóuborkából, hanem a boltokban és a piacokon kapható kovászolni való uborka néven kapható termékből készítünk. Vásárlásnál figyelj arra, hogy lehetőleg egyforma darabokat válassz és ne legyen puha az uborka. A kovászolni való uborka 10-13 cm. Ha ettől kisebb, az csemege uborkának számít. Ha kissé szúr a héja, nem baj, az azt jelenti, hogy friss, nemrég szedték le. Készítés előtt jól mosd meg az uborkákat, a végeit vágd le és vágd be egy késsel hosszában is, így átjárja majd a kovászos lé.
Az erjedési folyamat beindításához szükséges kenyeret használod, de nem mindegy, hogy milyet. Nem minden kenyérfajta jó ugyanis. Legjobb a hagyományosan, kovásszal kelesztett félbarna kenyér. Fehér kenyeret is használhatsz, viszont péksüteményt, kiflit nem. Ha gluténérzékeny vagy, akkor 2-3 darab meghámozott, félbevágott nyers burgonyát tegyél az üvegbe.
A sónak szintén meghatározó szerepe van a spontán erjedés irányításában és örök kérdés, hogy mennyire legyen sós a lé. Nos, nagymamáink receptje szerint literenként egy evőkanálnyi sót kell használni. A sós lé pedig ne legyen túl forró. Langyosan, vagy hidegen öntsd az uborkára.
Ahány ház annyi szokás, de uborka, sós lé, kenyér és kapor bőven elég ennyi ahhoz, hogy jó legyen a kovászos uborkád. Van aki tesz bele fokhagymát, tormát, vagy mustármagot, esetleg csípős paprikát is, mi azon az elven vagyunk, hogy minél egyszerűbb, annál jobb.
A kovászos uborkához persze kell a jó idő is. Ha borult esős napokat látsz az előrejelzésben, akkor inkább ne fogj hozzá. A kovászos uborka napsütéses, meleg időben 2-3 nap alatt beérik. Viszont az sem jó, ha túl sokáig hagyod kint a melegen, ekkor ugyanis túlerjed, megpuhul az uborka. A legjobb ha 2-3 nap után kiveszel egyet az üvegből, és megkóstolod. Ha kellően savanyúnak és ropogósnak találod, akkor szűrd le a levét, majd a lével együtt tedd egy dobozva, vagy befőttes üvegbe és tedd a hűtőbe.
Hozzávalók:
2,5 kg kovászolni való uborka
2 ek só
1 csokor kapor
2 szelet kenyér
2 l langyos víz
Elkészítés:
A megtisztított uborkákat alaposan megdörzsöljuk, a végeiket levágjuk, majd három helyen hosszában bevágjuk az oldalát, így jól átjárja majd a sós víz. Az előkészített 3 literers befőttesüveg aljára tesszük a kaprot, majd lehetőleg állítva beletesszük az uborkákat. Felöntjük kb. 2 liter sós, langyos vízzel úgy, hogy az teljesen ellepje az uborkákat, majd a tetejére tesszük a kenyeret. Az üveg tetejére egy kistányért helyezünk, kirakjuk a napra, és kb. 3 napig kint hagyjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.