Praktikus

Elfogyott a mustár? Ez az 5 legjobb helyettesítő fűszer

A mustárt fogyaszthatjuk hideg sültekhez, sült kolbászhoz, ízesíthetünk vele salátaöntetet és különböző szószokat, mártásokat. Ha főzés közben szükséged lenne egy-két kanálnyira, de csak az üres mustáros üveget találtad a hűtőben, több helyettesítőt is használhatsz. Nézz körül, mi van otthon és gondold végig, mennyire harmonizál a készítendő étellel!

Előfordulhat, hogy az alábbi helyettesítők nem minden receptben működnek! Mielőtt az ételhez adnád, gondold végig, hogy kompatibilisek-e a receptben szereplő többi összetevővel. Néha az a legjobb, ha nem pótolod semmivel a hiányzó összetevőt – különösen, ha csak kis mennyiséget ír a recept.

1. Mustárpor

Viszonylag kevés őrölt mustárt igénylő recept van, de ha egyszer valamikor vettél egy zacskóval, most jól jöhet. Legismertebb az angol mustár: a mustármagot porítják, majd különféle fűszerekkel keverek, majd búzaliszttel sűrítik és kurkumával színezik. Színe sárga, púderszerű. Használatkor meleg víz hozzáadásával kell megfelelő sűrűségűre kikeverni.

2. Mustármag

Ha a kamra mélyén találsz egy üveg mustármagot, nyert ügyed van. Egy kávé- vagy fűszerdarálóval őröld meg a magokat, és készítsd el saját mustárodat. A sárga mustármag íze enyhe, a barna vagy fekete erőteljesebb ízű, így utóbbiakból kevesebbet használj, mint amennyit a recept előír.

Ha csak az üres mustártartót találtad a hűtőben, több helyettesítőt is használhatsz /Fotó: Shutterstock
Ha csak az üres mustártartót találtad a hűtőben, több helyettesítőt is használhatsz /Fotó: Shutterstock

3. Kurkuma

A kurkuma ugyanolyan élénksárga színt és hasonló ízvilágot biztosít, mint a mustár. Lágyabb ízű, ezért nem kell aggódnod, hogy az étel csípősebbé, fűszeresebbé válik. Adagolása attól függ, hogy mennyire vágysz erőteljes ízekre.

4. Wasabi

A wasabi – vagy más néven japán torma – Japánból származó növény, amelynek a gyökerét használják fel. Mivel rendkívül drága, az Európában kapható készítmények többnyire mustárporral vannak dúsítva. Por és paszta formájában kapható, bármelyik van otthon, helyettesítheted vele a mustárt. A wasabi íze hasonló, mint a mustáré, de fűszeresebb, ezért kezdj fele akkora mennyiséggel, mint mustárból kellene, majd az ízlésednek megfelelően adagold.

5. Torma

A torma ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a mustár, ezért logikus, hogy hasonló az ízük. A torma kicsit fűszeresebb, ezért használj kevesebbet, mint amennyit a recept megkíván, és ízlés szerint adj még az ételhez.

Tudtad?

A tormagyökérnek magas a vitamin- és ásványianyagtartalma, nagyobb mennyiségben található benne vas, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, réz és jód is. Szintén magas antioxidáns tartalma miatt a modern világban különösen érdemes fogyasztani, ugyanis az oxidatív stressz sejtkárosító hatása is csökkenthető általa.  

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.