A régi időkben bevett szokás volt, hogy egy-két evőkanál ecettel savanyították az ételeket, és mivel csak egyféle erősségű termék volt kapható, mindenhez azt használták. Pedig a 20%-os ecet nem való az ételekbe, cserébe viszont kincset ér a háztartásban. Mutatjuk, mi mindenre használhatod.

Sokan még mindig a régi beidegződésből nyúlnak a boltok polcain található 20%-os ecethez, pedig ennél már jóval szélesebb körű a kínálat. Különösen akkor érdemes alaposabban szétnézni, amikor főzéshez választunk ecetet, hiszen a túl erős, túl savas változatok nem épp ideálisak az ételekhez – elnyomják a valódi ízvilágát, nem beszélve arról, hogy kellemetlen panaszokat is okozhatnak az emésztőrendszerben. Egyvalamire azonban tökéletesek: a vegyszermentes tisztításban verhetetlenek. 

20%-os ecet
A 20%-os ecet nem való az ételekbe, de kincset ér a háztartásban
FOTÓ: PIXEL-SHOT / SHUTTERSTOCK

Főzés kontra tisztítás 20%-os ecettel

A boltok kínálatában ma már széles választék áll rendelkezésre a lágyabb, kellemesebb ízvilágú, étkezésre szánt ecetekből, mint például az almaecet, a fehér- és vörösborecet, balzsamecet vagy rizsecet – ezek általában körülbelül 5%-os savtartalommal rendelkeznek. 

A fehérborecet enyhe, friss íze miatt kiváló salátákhoz, pácoláshoz és könnyedebb húsos fogásokhoz. A vörösborecet karakteresebb, mélyebb ízvilága remekül illik sültekhez, ragukhoz és mártásokhoz. A balzsamecet édeskés aromája a salátákon kívül gyümölcsökkel, sajtokkal is remekül érvényesül, sőt, akár desszertekhez is passzol. A rizsecet pedig a keleti konyha kedvence: szusirizs ízesítéséhez és mártogatós szószokhoz is gyakran használják .

Ezzel szemben a 20%-os ecet, de még a 10%-os is olyannyira erős, hogy nem érdemes velük sütni-főzni: elveszik a hozzávalók, a fűszerek saját ízét, és maró hatásuk miatt akár gyomorpanaszokat is okozhatnak. 

Mire használhatjuk akkor ezeket? 

A 10-20%-os változatokat inkább a háztartásban érdemes bevetni, ott viszont igazi csodafegyvernek számít! Az erős ecet kiváló természetes tisztítószer.

  1. Felhasználható a vízkő eltávolítására a konyhai kisgépekből, mint a vízforraló, de akár a mosógép tisztítására is alkalmas. 
  2. Vízzel hígítva (2:1 arányban) környezetbarát és hatékony tisztítószert kapunk, amit egy szórófejes flakonba töltve a legtöbb felületen alkalmazhatunk, vagy felmosáshoz is bevethetünk. Ha nem kedveljük az ecet erőteljes szagát, néhány csepp illóolajjal enyhíthetünk rajta. 
  3. Ruhák frissítéséhez is bevethető: ha nem piszkosak a ruhák, csak szeretnénk kicsit felfrissíteni azokat, akkor elegendő egy kevés ecetet a mosószer helyére tölteni, és egy gyors programmal átöblíteni. Az ecet hatékony a mosógép adagolójának vagy dobjának tisztán tartásában is.

Az ecet baktérium- és gombaölő hatású, így kitűnő általános jellegű fertőtlenítésre. Bevethetjük vízkő és penész ellen is, de nem minden felületen. A vas, a márvány vagy a keményfa felületeknek inkább árt, mint használ, ezek esetében válasszunk más természetes megoldást. 

(Forrás)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.