Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Praktikus

13 trükk, hogy a hűtőd ne zabálja az áramot!

13 trükk, hogy a hűtőd ne zabálja az áramot!
A hűtőben lévő alacsony hőmérséklet segít abban, hogy az élelmiszerek frissek maradjanak, továbbá megakadályozza, hogy a hőség miatt veszélyes mikrobák szaporodjanak el bennük. Ha azonban jól használod a hűtőt, áramot és pénzt spórolhatsz meg vele!

1. ne nyitogasd!

Gondolkodj előre: a hőségben sokszor jól esik a nyitott hűtő elé állni, és elmélázni, mit is főzzünk a hozzávalókból... A készüléknek ez maga a pokol, hiszen ilyenkor felmelegszik a benti levegőtől, ezért a készülék teljes erővel újra hűtésre kapcsol, és megpörgeti a villanyórát...

Az első és legfontosabb szabály, hogy ne nyitogassuk a hűtőajtót! /Fotó: Shutterstock
Az első és legfontosabb szabály, hogy ne nyitogassuk a hűtőajtót! /Fotó: Shutterstock

2. meleg ételt ne tegyél bele!

Soha ne helyezz még meleg ételt a hűtőbe, mert az megemeli a készülék belső hőmérsékletét, és az ideális hőfok újbóli eléréséhez pluszenergiát kell a gépnek felhasználnia. Mindig várjuk meg, hogy az étel teljesen kihűljön, és csak utána tegyük be a hűtőbe!

3. hagyj helyet...

Ügyelj rá, hogy ne legyen teljesen a falhoz tolva a hűtő, a készülék ugyanis a hátsó részén adja le a hőt, és ha a készülék ezt nehezebben tudja megtenni, akkor akár 10%-kal is növekedhet a fogyasztása.

4. ellenőrizd az ajtót!

Ellenőrizd néha az ajtó tömítését! Az apró réseken kiszivároghat a hideg levegő, ezért helyezz egy papírlapot az ajtó és a tömítés közé. Ha könnyedén ki tudod húzni a papírt, akkor a tömítés cserére szorul, ha ellenállás érezhető, akkor minden rendben van.

5. olvaszd le!

Évente legalább egyszer olvaszd le a fagyasztót! 5 mm jégréteg esetén akár 30%-kal is megnő az energiafogyasztás.

5 mm jégréteg akár 30%-kal is növelheti az energiafogyasztást/ Fotó: Shutterstock
5 mm jégréteg akár 30%-kal is növelheti az energiafogyasztást/ Fotó: Shutterstock

6. pakolj okosan!

Az hűtőajtó felső részén 12 C a hőmérséklet, a lejjebb lévő polcokon pedig csak 2 fokkal van hidegebb. A vajat és a tojást a felső rekeszekbe tedd, majd alá a csokit és a majonézt. Az ajtó alsó felén pedig az italoknak kialakított hely a legmegfelelőbb.

7. Hol a lekvár helye?

A második legmelegebb hely a hűtőben a felső polc. Itt átlagosan 8 Celsius fok uralkodik, mely tökéletes hely a sajtok számára, hiszen megtartják aromájukat, a füstölt sonka kellemes ízű marad, és a lekvár sem dermed meg túlzottan.

8. így tárold a tejterméket!

A tejet, joghurtot, túrót és pudingot a középső polcon kell tárolni, mivel itt körülbelül 5 fok a hőmérséklet. Ez a baktériumoknak túl hideg ahhoz, hogy szaporodjanak, így a tejtermékek nem romlanak meg olyan hamar. Ennél hidegebb hőmérsékleten viszont a tejtermékek íze érezhetően megváltozik, romlik.

9. Ne hűtsd a hűtőt!

Az élelmiszerek számára általában elegendő, ha a hűtőszekrényben 5 fok van. Ha csak két fokkal hidegebb a hűtő, máris jócskán megnő az éves villanyszámla!

10. Hová helyezed?

Nem jó, ha a betűző nyári nap sugarai érik a készüléket. Ilyenkor ugyanis a külső hőhatásokat is semlegesítenie kell, ami újabb energiafelhasználással jár.

11. Hátul is takarítani kell!

Időnként takarítsd le a hűtőt, a kondenzátorra és a hűtőrácsra rakódó por ugyanis akár 25 százalékkal is képes csökkenteni a hatásfokát.

A hűtőt kívül és belül is takarítani kell, hogy optimálisan működjön/ Fotó: Shutterstock
A hűtőt kívül és belül is takarítani kell, hogy optimálisan működjön/ Fotó: Shutterstock

12. ne pakolj szorosan!

Ügyelj arra, hogy ne pakold szorosan egymás mellé az élelmiszereket, különben a hideg levegő nem tud szabadon áramolni közöttük, ez pedig rontja a hűtés hatásfokát.

13. ne tedd a tűzhely mellé!

Soha ne tedd tűzhely vagy fűtőtest mellé a hűtőt. Minél hűvösebb helyen áll a készülék, annál kevesebb áramot fogyaszt: minden egyes Celsius-fok 6%-kal több áramfelvételt jelent.

Még több cikk a témában:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.