Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Praktikus és mihaszna konyhagépek

Manapság már szinte bármilyen konyhai tevékenység végzéséhez javasolnak segéderőt a gyártók. A rengeteg konyhai masina között akad olyan, ami valóban fontos és hasznos segítség lehet, és olyan is, ami inkább csak a szekrény tetején fog porosodni.

A mindennapok konyhai tevékenységének egyik alapja, a süteménykészítés elengedhetetlen őre a mérleg. Ebből rengeteg változat létezik, az angolszász receptek megjelenése kapcsán javasolt olyan kombinált mérleget venni, amely az általunk kevéssé ismert, de a külföldi magazinokban gyakorta feltűnő mértékegységeket is képes kezelni (pl. oz), valamint a folyadékok mérésére is alkalmas.

A mérleg mellett fontos eszköz még a botmixer, amellyel alapvetően kiválthatjuk a turmixot. A botmixer nem csak italok és bébiételek előállítására alkalmas, hanem különféle mártások emulgálására, krémlevesek, főzelékek krémesítésére is használhatjuk. Sok botmixer tartalmaz különféle extra feltéteket, tipikusan ilyen az aprító, illetve a habverő is, amelyeket hozzáilleszthetünk a botmixer motorjához, és rögvest három eszközzel leszünk gazdagabbak. A botmixeres habverő ellenére az alap konyhai géppark részeként érdemes tartani egy rendes kézi mixert, amivel a kevert tészták mellett a különféle habokat is alaposan fel tudjuk verni.

Ezekhez a gépekhez gyakorta csomagolnak tésztakarokat is, ezek használatával óvatosan bánjunk, a nem túl erős motorú mixerek korai halálát okozhatja, ha ezzel próbáljuk meg naponta megdagasztani a kenyeret. A kézi robotgépek helyett vagy mellett – ha biztosak vagyunk benne, hogy ki fogjuk használni – érdemes beruházni egy nagyobb robotgépbe, amelynek különféle előtétjeivel a húsdarálástól a kenyérdagasztásig szinte bármire képessé válhat. Ezeknél a gépeknél is fontos szempont, hogy a méretes gépházban milyen teljesítményű motor lakik, s hogy milyen alapanyagokból készültek az elemei, illetve mennyi mindenre alkalmas.

A kenyérkészítéshez remek konyhai eszköz a kenyérsütőgép, amelyből rengeteg változat létezik. Azok számára, akik kicsit is ódzkodnak a kelt tésztával való munkától, igazi áttörést hozhat a gép, jó és megbízható segítség a különféle kelt tésztás sütemények előkészítésében, dagasztásában és kelesztésében.

A teafőzéshez ideális segítség a vízforraló, amely nagyon hamar elkészíti számunkra a vizet, s ha épp nem vagyunk a konyha közelében, amikor a víz forrpontra ér, akkor sem kezd el eszelősen süvíteni, hanem halk kattanással kikapcsol. Biztonságos, gyors és teázó családok esetében biztos siker, s az eszköz más, forralt vizet igénylő konyhai folyamatokba is jól beépíthető.

A különféle gyümölcs- és zöldségprések hasznosak lehetnek, ha a család rendszeresen fogyaszt házilag előállított gyümölcs – és zöldségleveket. Ugyancsak van értelme különféle olajban sütésre alkalmas gépeket tartani, ma már ezek jelentős része egészség- és környezettudatos módon készül, azaz a lehető legkevesebb olaj felhasználásával süti a korábban bő zsiradékban készített fogásokat. Ugyancsak hasznos gép lehet a pároló, amelynek segítségével az egészségtudatos fogyasztók könnyedén elkészíthetik a különféle fogásokat, de ez is tipikusan az a tétel, amely csak akkor tekinthető hasznosnak, ha valóban rendszeresen használja a háziasszony és a család.

A használat intenzitásától függően értelmet nyerő háztartási gépek közé sorolható még az aszalógép, a gofri- vagy szendvicssütő. Ez utóbbi esetében létezik egy igen praktikus, kezdő háztartások számára akár életmentőnek is számító változat, amelyben a gép házába épített fűtőszál fölé nem csak gofrisütésre alkalmas formát, hanem grill lapot vagy épp szendvicsformázó lapot is bepattinthatunk, így nem csak szendvicset, hanem húsokat és desszertet is készíthetünk vele.

A grillezés konyhai megoldásában jók lehetnek a különféle elektromos grillek, ahol a fűtőszál teflonos fémlapot vagy egy méretesebb követ melegít át, illetve a raclettezésre is alkalmas gépek. A raclette mellett a svájciak másik kedvenc hobbijához, a fondühöz is árulnak konyha gépet, ennél a gépnél is a kihasználtság teszi kérdésessé, hogy érdemes-e tartani otthon belőle egyet.

A lelkes háziasszonyok számára ma már többféle kivitelben gyártott, kisebb és nagyobb adagok elkészítésére alkalmas fagylaltkészítő gép is beszerezhető, ez praktikusan kihasználható gyerekes családokban vagy fagylalt-függők esetében. Különféle masinák segítségével gyárthatunk joghurtot, gabonatejet, aszalhatunk, bizonytalanok számára ott a tojásfőző és rizspároló edény, sőt az utóbbi időben divatba jöttek a mindenre alkalmas főzőedények, amelyek programskálájából a levestől a desszertig megtalálhatjuk a számunkra ideálisat, és a kiválasztott program alapján a masina segít elkészíteni az adott fogást.

A desszertek mellett a sós rágcsálnivalókhoz is külön gép társul, többféle kivitelben találhatunk a piacon pattogatott kukorica elkészítésére alkalmas gépet, amelynek segítségével minimális zsiradékon, a saját szánk íze szerint fűszerezve készíthetjük el a tökéletes popcornt. Ugyanígy – a majálisok másik örök szereplőjét – a vattacukrot is előállíthatjuk a megfelelő kisgép segítségével, sőt fánkot, hotdogot készítő masinákat is beszerezhetünk – de gondoljuk végig, fogjuk-e annyit használni, hogy érdemes legyen a beruházásra.

A konyhai kisgépek sorából nem kifelejthető, bár a konyhai folyamatokhoz csak érintőlegesen kacsolódó gép a kávégép, amelynek hihetetlen széles termékskálájáról könnyedén választhatunk. A ma oly divatos kapszulás gépektől kezdve, a poddal működő masinákon át, egészen a félprofi masináig bezárólag nagyon sokféle gépet találunk a boltokban, pénztárcánknak és kávéfüggőségünknek megfelelően.

Ne feledjük: minden olyan gép hasznos lehet, amely segítségünkre van a napi konyhai rutinok leküzdésében, megrövidíti, felgyorsítja a konyhában töltendő időt, aktívan közreműködve a magunk vagy a család számára kínált étel, ital elkészítésében, de nem biztos, hogy minden csodamasinát ki fogunk használni, amit a gyártók olyan cselesen és ügyesen szeretnének ránk tukmálni…

A praktikus konyha titkairól itt találtok még izgalmas témákat >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss