Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a marhahús leves - a velős csonttól a zöldségekig

A ráérős vasárnapi ebédek fénypontját jelentő hagyományos húsleves marhából az igazi. Nem hiányozhat belőle a velős csont, a sok zöldség és a tészta, továbbá legalább ennyire fontos, hogy elegendő időt szánj az elkészítésére.

Ne spórolj a leveshúson!

Legjobb az egyben hagyott marhafartő, hátszín és tarja. (Ezeket végül külön fogásként, klasszikus bécsi tányérhúsként tálalhatod.) Minél nagyobb fazekat válassz, hogy főzés közben a hús szabadon úszkálhasson a lében.

Velős csont

A marha lábszár- és combcsontja tartalmazza a legtöbb velőt. Fűrészeltesd kisebb darabokra a hentessel. Otthon mosd meg folyó víz alatt, és dörzsöld be sóval a vágott felületet. Ez megakadályozza, hogy a velő a levesbe csusszanjon. Miután megfőtt, üsd ki forró pirítósra (könnyen kijön), és azonnal kínáld! Kihűlve megdermed és hidegen már nem olyan finom, ráadásul emésztési problémát (hasmenést) okozhat. – Ha nem kedveled a velőt, vegyél csak ritkacsontot.

Zöldségek

Vásárolj csomagban vegyes leveszöldséget, vagy válogass össze egy adagra való sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét és pórét, valamint 1 fej vöröshagymát,1 szem burgonyát, 1 cikk kelkáposztát és 1 szem paradicsomot.

Fűszerek

Só, szemes bors, babérlevél, ízlés szerint fokhagyma, szegfűszeg, szegfűbors – ennél több felesleges. A minőségi hús és a sok zöldség gondoskodnak a telt ízről.

Főzés lépésről lépésre

1. A hagymafejet a legfelső héjréteg lefejtése után vágd félbe, majd pirítsd barnára a vágott felületén a fazékban, esetleg alufóliával leterített serpenyőben. A hagymahéjtól, valamint a pörzsanyagoktól jobb ízű és szebb színű lesz a leves.
2. Add a hagymához a csontokat, öntsd fel bőven vízzel, és forrald fel a fűszerekkel együtt.
Óvatosan engedd a lébe a húst, majd az első felforrás után lassú tűzön, fedő nélkül tartsd lassú forrásban 2-2,5 óra hosszat. Közben időről időre szedd le a keletkező habot.
3. Miután a hús habja teljesen elforrt, tedd a fazékba a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, és főzd puhára kb. 1 óra alatt.
4. Ezután szedd ki a fazékból a zöldséget, a csontot és a húst. A lét húzd le a tűzről, hagyd állni 5 percig, hogy letisztuljon, majd szűrd át egy tiszta edénybe. Ha nagy lyukú a szűrőd, béleld ki gézzel vagy tiszta függönyanyaggal. (A gézt és a pamutanyagot előzőleg nedvesítsd meg hideg vízzel, hogy ne szívja magába az értékes lét.)
5. Vegyél ki egy keveset a léből, és főzd meg benne a tésztát (pl. finom metéltet). A többi lébe tedd vissza zöldségeket, a velős csontot és a húst, hogy melegen maradjanak.
6. Fogyasztás előtt szedd ki a zöldséget, a velős csontot és a húst. Levesestál aljára szórj aprított petrezselymet vagy snidlinget, majd öntsd rá a tésztát és a fazékban maradt lét.

Bécsi tányérhús

Tálald külön fogásként a levesben főtt húst! Szeleteld fel, rendezd el előmelegített tálon a zöldséggel együtt, és locsold meg egy kevés forró levessel. Kínálj hozzá főtt burgonyát és torma- vagy egyéb mártásokat (pl. spenótot, paradicsomszószt).

Almás torma tányérhúshoz
4 adaghoz reszelj le 35 dkg meghámozott almát, és locsold meg 2-3 ek citromlével. Forgasd össze 1,5 dkg frissen lereszelt tormagyökérrel, ízesítsd 1/2 tk cukorral és 1 csipet sóval, majd dolgozz bele 1 ek (repce)olajat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss