PR

Szilváshús: magyaros tradíció, hagyományos ízőrzés, minőségi hazai húsáruk

Újabban Budapesten nyitott húsboltot az újszilvási vállalkozás.

„Magyarország legjobb boltja, ezt ki merem jelenteni!”; „Nem csak a bolt a lényeg, hanem az üzem, ahol a termékeket jól elkészítik (feldolgozás, füstölés, stb.)”; „Szép árú, szép látvány, de legjobb az íze! Megyek, hogy le ne maradjak!”; „Nagyon szépek az áruk, és az áruk is korrekt!”. Ilyen és ehhez hasonló hozzászólások dicsérik az újszilvási Szilváshús Kft. termékeit a vállalkozás hivatalos Facebook-oldalán. A Magyarországon évtizedek óta sokak számára ismert „Szilváshús” név egyet jelent a „100 százalékban friss magyar hús”, a „hagyományos feldolgozás” és a „természetes tartósítás és fűszerezés” kifejezésekkel. A közismerten családias vállalkozás kiváló minőségű termékei nem hiányozhatnak a magyaros étkezőasztalokról.

A családias vállalkozásban ötven éve működő Szilváshús Kft. alapító-tulajdonosa, Tóth László, valamint lánya, a cég vezetője, Cziczás-Tóth Mariann a húsraktár termékei előtt FOTÓ: Nagy Balázs
A családias vállalkozásban ötven éve működő Szilváshús Kft. alapító-tulajdonosa, Tóth László, valamint lánya, a cég vezetője, Cziczás-Tóth Mariann a húsraktár termékei előtt
FOTÓ: NAGY BALÁZS

A húsvét – amely idén április 20-ra esik – a kereszténység legnagyobb ünnepe. A böjti, húshagyó időszak után először húsvét vasárnap illendő a húsfogyasztás. Akik húsvétot megelőzően akár vallási meggyőződésből, akár táplálkozási- és életmód-változási elhatározásból, akár egészségmegőrzési elhivatottságból betartották a negyven napos böjtöt, azok az ünnepre már igencsak ki lehetnek éhezve a jól elkészített hústelekre.

A hagyományos magyar ízek őrzőjének, az újszilvási Szilváshús Kft.-nek, a húsvéton innen és túl is, az év minden napja ünnepnap. A családias társaság számára vásárlói és üzleti partnerei is családtagok, akik számára, természetszerűleg mindenből a legjobbat kell felszolgálni. De honnan ered e nemes ösztön, ősi szokás?

– Családi vállalkozásunk története a 70-es évekre nyúlik vissza – mutatja be a cégüket Cziczás-Tóth Marianna tulajdonos-ügyvezető.

– Édesapám, Tóth László, a Szilváshús Kft. alapítója ötven évvel ezelőtt tette le a hentes és mészáros mestervizsgát. Ugyanekkor, fiatal iparosként Újszilváson átvette a helyi nyugalmazott hentestől a falu vágóhídját és a mellette álló húsboltot. Az évek során beilleszkedett a 2600 fős helyi közösségbe, családot alapított, és megépítette saját tulajdonú, korszerűbb vágóhídját a feldolgozó résszel és a húsbolttal együtt, amely az időszakonkénti fejlesztések következtében mára gy 1450 négyzetméteres modern épületegyüttessé nőtte ki magát – kísér körbe Cziczás-Tóth Marianna.

Mangalica szalámi
Mangalica szalámi/ FOTÓ: NAGY BALÁZS 

A tulajdonos arról is beszámol, hogy a családi birodalom a folyamatos korszerűsítésnek köszönhetően Európai Unió-s engedéllyel is rendelkezik, benne szarvasmarha-, juh-, sertésvágó, sertésbél-feldolgozó, emlőshús-daraboló vadfeldolgozó, húskészítmény-előállító, valamint zsírsütő-üzem működésének lehetőségével.

– A máig családi irányítás alatt működő manufaktúránk 45 helyi, illetve a térségben élő munkavállalót alkalmaz. Magunk felé is elvárás, hogy a kezdetektől fenntartott magas minőség érdekében a családunk és kollégáink kezén keresztül történik az élőállat-felvásárlás, a vágás, a húsfeldolgozás és a forgalmazás egyaránt – hangsúlyozza.

A Szilváshús Kft. a termelői-, intézményi-, viszonteladói- és fogyasztói piacon is értékesít. A társaság termékeit az ország tizenkét mintaboltjában (Budapest, Kecskemét, Szolnok, Újszilvás, Abony (2), Újszász, Tiszakécske, Tápiószele, Tápiószőlős, Besenyszög, Tószeg) megtalálják a vásárlók. A megtermelt áru nagy részét viszonteladók vásárolják fel. Az értékesítés a fővárosra, s tulajdonképpen egész Pest megye egészére, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun vármegyék egyes területeire is kiterjed.

Füstölt kolbászok
Füstölt kolbászok/ FOTÓ: NAGY BALÁZS

– Mi kizárólag magyar hústermékeket dolgozunk fel. Törzskönyvezett mangalicákat is hazai mangalica-tenyészetektől vásárolunk. A legtöbb készítményünket hagyományos érleléssel állítjuk elő, sóval és füstöléssel tartósítjuk, valamint természetes fűszerek felhasználásával, saját receptúra alapján készítjük – jelezte az egyedi és egészséges magyaros tradíció eredetét és értékállóságát is a tulajdonos.

Megtudtuk, hogy tizenöt évvel ezelőtt a „Szilvási Vadász és Vadas szalámi”, valamint a „Mangalica-Szarvas füstölt kolbász” egyaránt Kiváló Magyar Élelmiszer-védjegy elismerésében részesült. Egy évre rá pedig a szarvas húsból készült „Vadász szalámi” a vad kategóriában világbajnoki címet nyert. E két díj birtokában a Szilváshús Kft. végérvényesen országos ismertségre és elismerésre tett szert.

– Büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen kis családi vállalkozás sok nagy hírű céget megelőzve tudta azt bizonyítani, hogy a hagyományos módon előállított termékek nem csupán finomak, ízletesek, hovatovább egészségesebbek „mesterséges” társaikhoz képest, hanem kiállnak minden élelmiszer-biztonsági próbát.

Mangalica szalámi
Malacka szalámi/ FOTÓ: NAGY BALÁZS

– Mi kizárólag magyar hústermékeket dolgozunk fel, törzskönyvezett mangalicákat vásárolunk hazai mangalica-őstermelők tenyészetéből, a hazai vadásztársaságoktól felvásárolt vadakat pedig a saját vadnyúzó-üzemünkben dolgozzuk fel. Mi ezáltal köteleztük el magunkat a hagyományos magyar termékek előállítása és fogyasztása mellett! – szögezte le Cziczás-Tóth Marianna.

A Szilváshús Kft. kiváló minőségű termékeinek keresleti fejlődését mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elmúlt három év alatt a korábban három megyében is jól prosperáló nyolc mintaboltja után újabb hármat indított el, illetve ez év elején Budapesten, a terézvárosi Damjanich úton (15. szám alatt) is húsüzletet nyitott.

A társaságról a Szilváshús honlap, a napi frissáru-kínálatról pedig a Szilváshús Kft. hivatalos Facebook-oldala ad információkat.

Áldott Húsvétot!
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.