Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
PR

Ezért lehet a sertéshús a grillszezon sztárja

A sertéshús egészséges és értékes alapélelmiszer
A sertéshús egészséges és értékes alapélelmiszer, amely számos, a szervezetünk zavartalan működéséhez szükséges tápanyagot tartalmaz. Lemondani róla éppen ezért a nyári hónapokban sem kell, fogyasszuk grillezve az egészséges táplálkozás részeként.

A grillpartik jogosan kedvelt alapanyaga a sertéshús, amit számos tévhit övez. Sokan azért kerülik, hogy megóvják egészségüket, pedig a benne található nagy mennyiségű vas, A-, B-, D-vitaminok, valamint a foszfor, a magnézium, a kálium, a cink és a nátrium kifejezetten segítenek megőrizni fizikai és mentális egészségünket egyaránt.

Fontos tisztázni, hogy az egészséges étkezésben nincsenek tiltott alapanyagok, a változatos és rendszeres táplálkozásba megfelelő mennyiségben bármilyen összetevő beleférhet. A húsfogyasztással kapcsolatban is a mérték a kulcsszó.

A sovány sertéshús (például a karaj) az egészségtudatos táplálkozásba is nagyszerűen beleillik, mert zsír- és koleszterintartalma egyaránt alacsony. Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek. Egy egység például 10 dkg sovány sertéshús, baromfi, marha, borjú; 5 dkg sovány felvágott; 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott.

A vörös húsok ráadásul kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 g hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciálisaminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20 százalékát.

A sertéshús egészséges és értékes alapélelmiszer, nyáron fogyasszuk grillezve/ Fotó: Shutterstock
A sertéshús egészséges és értékes alapélelmiszer, nyáron fogyasszuk grillezve/ Fotó: Shutterstock

Vasban az erő

A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez – kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából. Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, beviteléről táplálkozásunk során kell gondoskodnunk. A vörös húsok (ezen belül a sertéshús is) a bennük található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vasnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb a hús színe, annál magasabb annak vastartalma. Bár a húsokból származó vasat sokkal könnyebben veszi fel szervezetünk, mint a növényi eredetű élelmiszerekből származókat, a spenótos-húsos rakott tészta duplán jó választás.

Spenótos-húsos rakott tészta
Spenótos-húsos rakott tészta

Spenótos-húsos rakott tészta

Hozzávalók:

50 dkg karaj

olaj vagy zsír
2 gerezd fokhagyma
1 csomag fagyasztott paraj
bors
50 dkg fodros nagykockatészta
sajt

Elkészítése:

A spenótos-húsos rakott tészta elkészítéséhez a húst felszeljük, majd kiklopfoljuk. Megsózzuk, egy serpenyőben az olajon megsütjük, majd egy tepsi aljába egyengetjük.

A hús olajában/zsírjában a felaprított fokhagymát megfonnyasztjuk (ne piruljon meg, mert akkor keserű lesz), majd a fagyasztott parajt hozzáadjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (kicsit sósabb legyen).

A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, majd ha megfőtt, leszűrjük, és a parajhoz adjuk. Összekeverjük, és a sült hús tetejére rakjuk, megszórjuk sajttal, majd 180 fokon kb. 30 percig sütjük, míg a sajt aranybarna nem lesz.

Védelem stressz ellen

A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin-csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír- és fehérje-anyagcserét, és támogatják az idegrendszert, például a stressz jobb kezelésében. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett, vízoldékony B1-vitamin-tartalma.

A sertéshús B12-vitaminja genetikai anyagunk, a DNS, az RNS, valamint a haemoglobin felépítéséhez kell; az egészséges vérképzés és a jól működő idegrendszer támasza. Ez a vitamin a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben (pl. húsfélék, tej és tejtermékek, tojás) található meg, hiánya működési zavart okozhat az idegrendszerben. Mivel az idősödő szervezetben csökken a B12-vitamin felszívódása, hiánya súlyos következményekkel járhat. Még inkább segítheted idegrendszered működését, ha kipróbálod a következő receptet.

Baconbe göngyölt sajtos fasírtgolyó
Baconbe göngyölt sajtos fasírtgolyó

Baconbe göngyölt sajtos fasírtgolyó

Hozzávalók:

50 dkg darált hús

bors
2 fej lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem
30 dkg trappista sajt
40 dkg szeletelt bacon

Elkészítése:

A darált húst tálba tesszük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

A lila hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A petrezselymet szintén aprítjuk, majd hozzákeverjük a darált húshoz.

A sajtot felkockázzuk kb. 1 cm-es darabokra. A húsból golyókat formázunk, közepébe egy-egy sajtkockát teszünk. Figyeljünk, hogy a sajt a hús közepébe kerüljön, nehogy kifolyjon sütés közben.

A húsgolyókat baconszeletekbe tekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, majd a 190 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Koleszterin okosan

Mint minden állati eredetű élelmiszer, a húsok is tartalmaznak több-kevesebb mennyiségben koleszterint, amely normál esetben nem káros a szervezetünkre, kizárólag a magas koleszterinszinttel élőknek kell odafigyelniük a bevitt mennyiségre. Minél soványabb a hús, annál alacsonyabb annak koleszterintartalma, amit a hús sütéséhez használt zsiradékkal sokszorozunk meg. Ha a sertéshúst kevés zsiradékkal vagy a reformkonyha egyéb fortélyait felhasználva – pl. repceolajon vagy párolva, esetleg sütőzacskóban sütve – készítjük el, még azok is büntetlenül élvezhetik annak kellemes ízvilágát, akiknek magasabb a koleszterinszintjük. Érdekességképpen: 10 dkg sovány sertéshús fele annyi koleszterint sem tartalmaz, mint a csökkentett zsírtartalmú vaj. Íme egy igazán koleszterinbarát recept, amit bármikor elkészíthetsz.

Szezámmagos párolt sertésszűz zöldségekkel
Szezámmagos párolt sertésszűz zöldségekkel

Szezámmagos párolt sertésszűz zöldségekkel

Hozzávalók:

80 dkg sertésszűzérme
3 db kaliforniai paprika (különböző színű)
20 dkg zöldspárga
10 dkg ceruzabab
1 szál sárgarépa
1 db endívia
1 kisebb édeskömény
A páchoz:
3 ek osztrigaszósz
2 ek pirított szezámmag
1 ek szójaszósz
2 ek méz

Elkészítése:

A pác alapanyagait összekeverjük. A húst vékony csíkokra vágjuk, és összekeverjük a páccal. A zöldségeket vékonyra csíkozzuk, és a húshoz keverjük. Bambuszpárolóba tesszük, és forró gőzben 10-12 perc alatt megpároljuk.

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. támogatásával.

Még több grill:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.