Talán nem is vagyunk tisztában azzal, hogy a fáradtságérzet mögött gyakran nem a túlzott fizikai igénybevétel, hanem a dehidratáltság áll. A kánikula idején a szervezet jelentős mennyiségű vizet veszít már pusztán az izzadással is, ezért ilyenkor (is) elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás. Az általános ajánlás szerint napi 2-3 liter víz elfogyasztása ajánlott mindenkinek, de nagy melegben és fizikai aktivitás mellett jóval több folyadékra is szükségünk lehet. Ha a vízből már elegünk van, választhatunk cukormentes gyógyteákat, limonádét, vagy akár frissítő, zöldségekből és gyümölcsökből készült turmixokat is, melyek nemcsak hidratálnak, de hasznos tápanyagokat is biztosítanak a szervezetünk számára, ezekből pedig soha nem elég.
A nehéz, zsíros fogások megterhelhetik az emésztést, ami nyáron különösen fárasztó lehet. Szerencsére ezeket az ételeket inkább télen kívánjuk, így a tavasz beköszöntével egy kicsit egyszerűbb dolgunk van – már azért is, mert ilyenkor rengeteg friss zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésünkre. Ezeket párosítsuk magvakkal, teljes kiőrlésű gabonákkal, csirkehússal, az egészséges zsírokról pedig gondoskodhatnak a tengeri halak vagy éppen az avokádó. A saláták ilyenkor tökéletes választásnak bizonyulhatnak: gyorsan elkészíthetők, ezerféleképpen variálhatók, és ha egy kis sajttal vagy hússal kombináljuk őket, hosszú időre eltelítenek.
Bár a nyári hónapokban – nagyon helyesen – gyakran a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztását helyezzük előtérbe, nem szabad megfeledkezni a megfelelő fehérjebevitelről sem. A fehérjék nemcsak az izomzat, hanem a csontok normál fenntartásához is fontosak, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy akár egész nap mozgásban maradjunk.
A tojás, a sovány húsok, a halak, a hüvelyesek és a tejtermékek kiváló proteinforrások, és számos módon beépíthetők az étrendbe. Akik aktívan sportolnak, vagy fokozott fizikai igénybevételnek vannak kitéve, azok számára egy aminosavakat tartalmazó étrend-kiegészítő, például a BCAA is hasznos opció lehet, ez ugyanis fontos szerepet játszik a fehérjék építésében.
A hőség hatására megnőhet a szervezet ásványi anyag- és elektrolit-szükséglete is, melyek pótlásáról érdemes gondoskodnunk, ha szeretnénk egész nap energikusak maradni. Válasszunk nátriumban, káliumban, magnéziumban és kalciumban gazdag fogásokat, de a vitaminokról se feledkezzünk meg – ha másként nem megy, egy multivitamin készítmény fogyasztása is sokat segíthet.
A nagy meleg sokaknál elnyomja az étvágyat, ez azonban nem járhat együtt az éhezéssel. Sokkal jobban fognak esni az egyes fogások, ha egyszerre kisebb adagokat eszünk, és több étkezést iktatunk be – egy könnyű tízórai és uzsonna segíthet abban, hogy a vitalitásunkat a nap folyamán végig megőrizzük.
A nyári kánikula nemcsak a komfortérzetünket, de a napi teljesítményünket is befolyásolhatja, ezt pedig érthető módon mindannyian szeretnénk elkerülni. A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy átvészeljük a legforróbb időszakokat anélkül, hogy teljesen kimerülnénk, ehhez pedig csupán egy kis tudatosságra van szükség. A megfelelő folyadékbevitel, a jól megválasztott alapanyagok, a helyes étkezési ritmus vagy éppen egy BCAA tartalmú készítmény együttesen támogatást nyújthat a szervezetnek, ami az energiaszintünkre is jó hatással lesz – ennyi törődést mindenki megérdemel.
(x)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.