Elkészítés: Teletöltök egy ötliteres fazekat vízzel, amibe kiskanálnyi sót teszek - meg egy evőkanál olajat, hogy ne ragadjon össze a tészta –, és felforralom. A forrásban lévő vízbe öntöm a tésztát, és megfőzöm. Leszűröm, hideg vízzel leöblítem, alaposan lecsöpögtetem, majd letakarva félreteszem.
Nagy keverőtálba dobom a puhácska vajat. Robotgéppel (habverővel) 2-3 percig keverem, majd hozzáadom a tojások sárgáját (a fehérjét egy másik tálba öntöm), amivel újabb 2-3 percig keverem, majd beleszórok 8 evőkanál kristálycukrot, és az egészet krémesre kavarom.. Beleöntöm a tejfölt, a citromhéjat, majd a biztonság kedvéért újra lecsöpögtetett tésztát. Jól elkeverem.
Ezután a gondosan elmosott habverővel kemény habot verek a tojásfehérjékből (amikor habosodni kezd, beleszórom a vaníliás cukrot is), majd óvatosan a krémes tésztatömegbe forgatom.
A sütőt 190 fokra előmelegítem. A 35x25 cm körüli tepsit (vagy jénait) gazdagon kikenem vajjal, egyenletesen megszórom zsömlemorzsával, majd a tészta egyharmadát villával elsimítom rajta (célszerű háromfelé kiadagolni a tésztát, nehogy elfogyjon a végére) :). Most vastagon (vagy vékonyabban, ki hogy szereti) a tésztára szórom a kristálycukorral édesített mákot és a mazsolát, majd betakarom újabb egyharmad rész tésztával. Erre kenem a – szintén nem kispályásan adagolt – lekvárt, amit a maradék egyharmadnyi tésztával fedek be.
A sütő középső sínére tolva, 190 fokon (3-4-es fokozaton) 65-80 perc alatt készre sütöm. Ha felül szépen megpirult, szemre is ropogós a tészta, kiveszem. Aki nem szeret ropogtatni, korábban is kiveheti, csak előtte kóstolja meg.
Kockára vágva, vaníliás porcukorral gazdagon megszórva, melegen vagy hidegen tálalom.