Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pozsonyi kifli mandulával és vörös áfonyával töltve

5/5
90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 9-10 db 8-10 cm hosszú kiflihez:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt + egy kevés rétesliszt a nyújtáshoz
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 nagy csipet só
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 5 dkg barna nádcukor
  • 1 dl víz
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya
  • 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa
  • 1/2 mokkáskanál mandulakivonat (el is maradhat)
  • 2 cl cseresznyepálinka
  • A kiflik kenéséhez:
  • 1 tojásfehérje

Elkészítés

Elkészítés: A vörös áfonyát meglocsolom 2 cl víz és 2 cl cseresznyepálinka keverékével, félreteszem.

A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot, amiből egy mokkáskanálnyit lecsípek, valamint a sót. A tejet meglangyosítom (40 foknál ne legyen melegebb), belekeverem a mokkáskanálnyi cukrot, és belemorzsolom a friss élesztőt. A vajat apró kockákra vágva a lisztes keverékhez adom, és a konyhai robotgép dagasztóbetétjével morzsa állagúra keverem. Ezt követően hozzáadom a tojássárgáját, majd a már felfutott élesztőt a tejjel együtt. Legalább 5-7 percig dagasztom a géppel. Akkor készült el a tészta, ha szép fényes a felülete, és leválik az edény faláról. A tésztát tapadásmentes edénybe helyezem, és 30 percre beküldöm a hűtőszekrénybe.

Közben elkészítem a tölteléket. 5 dkg barna nádcukrot 1 dl vízzel felforralok, gyakorlatilag szirupot készítek. Leveszem a tűzről. Ehhez adom az őrölt mandulát, a mandulakivonatot, valamint a szépen megpuhult áfonyát a pálinkás vízzel együtt. Az egészet elkeverem, és először csak kevesebb zsemlemorzsát adok hozzá, mert sok múlik a mandulaőrlemény szárazságán, és nem biztos, hogy szükség lesz a teljes mennyiségre. Néhány percre állni hagyom, majd keverés után, ha szükséges, hozzáadom a maradék zsemlemorzsát is. Közepes keménységű, jól formázható, de semmiképp sem folyékony töltelék elérése a cél.

Közben kiveszem a hűtőszekrényből a tésztát. Lisztezett felületen 9-10 azonos nagyságú darabra vágom. Mindegyikből kis gombócot formálok, majd szépen egyesével oválisra nyújtom őket. Nagyjából 12 cm hosszú és 6 cm széles tésztákkal dolgozom. A hosszanti, hozzám közelebb eső szélére bő 1 evőkanálnyi tölteléket kanalazok, majd feltekerem. Patkó alakúra hajlítom, a végeit összecsippentem.

Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, erre helyezem a már kész patkókat. Mindegyik tetejét megkenem a kissé felvert tojásfehérjével, és 10-15 percig hűvös helyen állni hagyom, hogy a felülete kissé megszáradjon. Ha ez megvan, ismét átkenem tojásfehérjével, villával kissé megszurkálom.

Hideg sütőbe helyezem a tepsit, amin 175 fokra állítom a hőfokot. Nagyjából 25-30 alatt (sok függ a sütő teljesítményétől) aranylóra sütöm a pozsonyi kifliket. Rácson hagyom hűlni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss