Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pozsonyi diós-mákos (bejgli)

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 22,5 dkg vaj
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • reszelt narancshéj
  • csipet só
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • kb. 1-1,5 dl tejföl
  • 2 tojás + 1 a kenéshez
  • barnacukor
  • A diótöltelékhez:
  • 20-25 dkg darált dió
  • 1 db héjas reszelt alma
  • reszelt narancshéj
  • őrölt fahéj
  • virágméz
  • A máktöltelékhez:
  • 20-25 dkg darált mák
  • 1 db héjas reszelt alma
  • reszelt citromhéj
  • kevés őrölt szegfűszeg
  • virágméz
  • kb. 15-20 dkg meggykompót vagy fagyasztott meggy

Elkészítés

Elkészítés: A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sütőport, a reszelt narancshéjat, a porcukrot, a sót, a kissé felvert tojásokat, majd a tejfölben feloldott élesztővel összegyúrjuk. 2 egyforma cipóra osztjuk, és 15 percig mihentetjük.

Mindkét tölteléket úgy állítjuk össze, hogy a diót vagy mákot a fűszerekkel összekeverjük, hozzáadjuk a reszelt almát és annyi mézet, amivel a töltelék összeáll, a massza ne legyen híg. Vegyük figyelembe, hogy a reszelt alma állás közben levet ereszt.

Pihentetés után félujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és megtöltjük, majd feltekerjük. Ismét pihentetjük 10 percig, megkenjük az enyhén felvert tojással.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és a 2 db tekercset beletesszük, 10 percig állni hagyjuk, újból megkenjük tojással, villával pár helyen megszurkáljuk, barnacukorral, mákkal, dióval megszórjuk.

A sütőt begyújtjuk, a tésztát középső rácson kb. 170 °C-on sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss