Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Potica (szlovén diós kuglóf)

120 perc
mester
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • kevés rum
  • reszelt citrom- vagy narancshéj
  • vanília kivonat ízlés szerint
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg darált dió
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg méz
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • kevés rum
  • reszelt citromhéj
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítés

  1. A tésztához az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukorral a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval simára dolgozzuk. A tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
  2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Egy nagyobb tálban összekeverjük a töltelék hozzávalóit, és félretesszük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, és szorosan feltekerjük. Az így kapott tekercset egy kivajazott kuglóf formába hajlítjuk, és eligazgatjuk.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon sütni kezdjük. Ha a teteje idő előtt megpirulna, letakarjuk, és a hőmérsékletet visszavesszük 160 fokra, majd kb. másfél óra alatt készre sütjük. 

Ezek is érdekelhetnek