Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pörögj nyugodtan!

Szoros leadási határidő, átmulatott éjszaka utáni munkanap, vizsgaidőszak, vagy csak egy szimplán nehezen induló, álmos reggel – ugye ismerős élethelyzet? Mindenkinek van valami trükkje, hogyan pörgesse fel az agyát ilyenkor.

A fent vázolt szituációkban kiváló megoldás lehet a fekete tea is. A benne lévő teanin nevű aminosav ugyanis segít éber állapotba kerülni, miközben a szervezet nyugalmi állapotban marad.

A teát leginkább a hidegben felmelegítő forró italként vagy jeges frissítőként isszuk, pedig ennél sokkal többre képes. Ez az aromás ital segít leküzdeni a fáradtságot, serkenti az agyat, fokozza az éberséget. Mindezt ráadásul úgy, hogy hangulatunkra, mentális teljesítőképességünkre előnyösen hat.

Hogyan lehetséges ez? Közismert, hogy a kávéhoz hasonlóan a tealevélben, így a belőle készült italban is megtalálható a koffein, bár kisebb mennyiségben. Talán már te is elgondolkodtál azon, hogy ha mindkét italban jelen van a koffein, hogyan lehetséges, hogy a tea, illetve a kávé fogyasztása után eltérő hatást tapasztalunk. Erre a legújabb, a fekete tea hatását vizsgáló kutatások adnak választ.

A teában megtalálható - kávéhoz képest kisebb mennyiségű - koffein, vagyis tein mellett a tea másik természetes hatóanyaga, a teanin segít a szellemi felfrissülésben és fokozza a kellemes közérzetet. A teaninnak köszönhetően ugyanakkor relaxált, de mégis éber állapotba kerülhetünk: kitisztulnak a gondolatok és fokozódik a koncentráció. Tehát a teanin a teinnel kombinálva úgy gyakorol kedvező hatást a szellemi teljesítőképességre, hogy közben szervezetünk nyugalmi állapotát sem borítja fel.

Összességében elmondhatjuk, hogy a napi minimálisan ajánlott 2 liter folyadékbevitelnél jótékony hatásai révén a teára is számíthatunk. Hiszen a tea minden napszakban ideális ital: reggel felébreszti az elmét és a testet, napközben segíti a koncentrációt, este pedig ellazít. Az már csak ráadás, hogy az aromája és az illata elvarázsolja az érzékeket és feltölti a lelket!

Tudj meg többet erről a nemes italról! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss