hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Póréhagymás-sajtos pite

120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • A töltelékhez:
  • 2 kisebb vagy 1 óriás póréhagyma
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 1/2 dl tejszín
  • bors
  • 1 tojás

Elkészítés

Elkészítés: A vajat felkockázzuk, és a sós lisztbe tesszük. Összemorzsoljuk, majd hozzáadva a tojást tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.

Addig a hagymát felvágjuk, a sajtot lereszeljük. Összekeverjük őket egy tálban, majd hoozzáadjuk a tejszínt és a tojást, enyhén sózzuk-borsozzuk (a tészta már eleve sós lesz!).

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Kivajazunk egy normál méretű piteformát.

Kivesszük a tésztát a hűtőből, kétfelé osztjuk, de az egyik fele legyen kicsit nagyobb. Ebből a félből kb. az 1/3 át lecsippentjük, és a többi részt fólia között kör alakúra nyújtjuk, majd a kivajazott piteforma aljára helyezzük. A lecsippentett részből hurkákat gyúrunk, majd a piteforma oldalára nyomkodjuk.

Sütőpapírt terítünk rá, amire sütőbabot szórunk. 5 percig sütjük így, majd eltávolítjuk a babokat, és további 5 percig nélkülük sütjük.

Amíg a tészta kicsit kihűl, a másik felét kör alakúra nyújtjuk.

A hagymás keveréket a sült tésztára öntjük, eloszlatjuk. Ráhelyezzük a tészta másik felét. Ha kicsit nagyobb, mint a forma, nyomkodjuk a sült tészta és a töltelék közé, egyébként pedig egy villával nyomkodjuk rá a sült tésztára. Díszítésként néhány csíkot rajzolhatunk rá késsel. Pár helyen lyukasszuk ki, hogy a levegő távozhasson.

35-40 percig süssük és melegen tálaljuk!

Megjegyzés

Ez a pite tökéletes húsvétra, akár elő-, akár főételként! Mindenképp melegen tálaljuk. Kipróbálhatjuk más sajttal, például füstölt vagy trappista sajttal. - chloedejonge

Ezek is érdekelhetnek

Friss