Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 dolog, amit Pohner Ádámról a Bocuse d'Or magyar versenyzőjéről tudnod kell!

default user icon
MME
Pohner Ádám a maga 25 évével, és azzal, hogy egy vidéki étterem, a balatonszemesi Kistücsök séfjeként került be a Bocuse d'Or világverseny idei döntőjébe, már önmagában történelmet írt. Nézzük, mi midnent érdemes még tudni az ifjú szakácstehetségről!
Fiatalok, de elszántak

Pohner Ádám a Bocuse d'Or idei világdöntőjének legfiatalabb versenyzője. A fiatal séf mindössze 25 éves, commis-ja (segítője) a Csillag Richárd pedig 22. A csapatot Segal Viktor séf, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökségi tagja segíti szakmai tanácsaival.

 

A Balaton szerelmesei

Pohner mindössze 4 éve dolgozik végzett szakácsként, mégpedig az ikonikus balatonszemesi Kistücsök étteremben, amelynek tuljdonosa Csapody Balázs szintén igen fiatalon vágott bele a vendéglátásba: 1992-ben, 23 évesen bérelte ki az épületet a helyi ÁFÉSZ-tól - a többi már történelem.

gyakorlási folyamat

Ádám és csillag Richárd hónapokig gyakorolt már az országos döntőre is: a Kistücsök pincéjében külön konyhát építettek fel erre a célra.

egyszer már indult

2014-ben vett részt először a versenyen, akkor még commis-ként, majd 2016-ban - tehát 22 és fél évesen - a 2. helyen végzett a magyarországi Bocuse d'Or döntőben, egy hajszállal lemaradva az akkori győztes, Széll Tamás mögött. Széll akkor már kb. húsz éve a pályán volt, egy Michelin csillagos étteremből érkezett egyenesen a versenyre, az európai döntőt meg is  nyerte, a világversenyen pedig negyedik lett .

Az első főzés

Életében először, még gimnazistaként, a nyári szünetben, hirtelen elhatározásból paprikás krumplit főzött, ami elég jól sikerült. Egy év múlva már határozottan tudta, hogy szakács lesz. 

mi a helyzet a családban?

Ádám édesanyjától úgy értesültünk, hogy a séf nagymamájának egyik testvére, hatalmas halászcsárdát üzemeltetett a Bükkben található Mályinkán. "Bár a csárda már rég bezárt, az épületet, ami közvetlenül a Bükki Nemzeti Park kezdeti táblájánál van egy völgyben, még megmutattam Ádámnak, amikor kicsi volt"- mesélte a Mindmegettének Ádám édesanyja.

Amit a legjobban imád

Nincs kifejezetten kedvenc étele, de nagy levesesnek mondja magát. Amikor hazamegy, akkor édesanyja tudja, hogy egyvalaminek biztosan kell a hűtőben lennie: húslevesnek. 

felkészülés

Az elmúlt hónapokban a csapat heti hat napot készült a versenyre. A gyakorlás két részből áll: egyes napokon az alapanyagokat készítik elő és fejlesztik a versenyételeket, minden másnap pedig a verseny teljes imitációja történik, azaz a csapat időre elkészíti a két ételt. 

Tavalyi siker

A tavaly nyáron Torinóban rendezett európai döntőben Pohner Ádám és a csapata a 8. helyen végzett. "Jól ment minden, mindent meg tudtunk csinálni úgy, ahogyan szerettük volna. Bent a boxban maximálisan tudtunk koncentrálni, semmi nem zavart meg bennünket. Volt néhány dolog az előző napi piacon, amivel másképp számoltunk, de csak apróságok, ezeket is tudtuk kezelni. Minden olyan lett, ahogy terveztük" - nyilatkozta Ádám a verseny után.

eltervezte, megcsinálja

Pohner Ádám, saját bevallása szerint, fejben már három éve készül erre a versenyre .

DERELYÉVEL IS KÉSZÜLNEK BOCUSE D'OR IFJÚ, MAGYAR TEHETSÉGEI A VILÁGDÖNTŐRE >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss