Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pohárkrém: édesség pillanatok alatt

default user icon
SB
A pohárkrém rengeteg jó tulajdonsággal bír: nemcsak gyors és egyszerű, kreativitásra ösztönző, de mutatós, ráadásul maradékokat is felhasználhatunk hozzá. Variáljunk és vegyük elő a poharakat!
Mi a pohárkrém?

A pohárkrém hivatalosan készülhet fagylaltból, főzött alapkrémből, hideg alapkrémből, tejszínhabkrémből vagy ezek kombinációjából, ebből is látszik, hogy a variációk száma szinte végtelen. Némi tészta, krém, gyümölcs, hab - és már mehet is a hűtőbe!

Pohárkrém alapanyagok

A pohárkrémek alján általában tészta szerepel, tehetünk bele babapiskótát, de süthetünk hozzá piskótát is, vagy felhasználhatjuk a megmaradt mézeskalácsot. A modern pohárkrémekbe kerülhet müzli vagy a gabonapelyhek rengeteg fajtája is. Ha felnőtteknek készül, a tésztát locsolhatjuk brandyvel, likőrökkel, tokaji aszúval is.

A pohárkrém fontos alapanyaga a jó minőségű krém. A krém bármilyen lehet, főzött cukrászkrém, ízesített mascarpone, de akár tejberizs vagy tejbegríz is.

A pohárkrémekhez jól illenek a friss vagy a picit karamellizált, megpárolt gyümölcsök vagy a kandírozott finomságok, de használhatunk lekvárt vagy befőttet is, tetején felvert tejszín, csokireszelék, friss gyümölcs, menta vagy citromfű a legmutatósabb.

Pohárkrém-rokonság

Rokona az angol trifle (ejtsd: trájfl), melyet már a 16. században készítettek, eredetileg rózsavízzel, gyömbérrel. Közel áll hozzá az olasz zuppa inglese, szó szerinti fordításban angol leves, igazából a zuppare olasz igéből ered, mely az alkoholba mártogatott tésztára utal.

Hogyan tálaljuk?

Pohárban, hogy többet ne is mondjunk, a pohárkrémeknél rendkívül fontos az esztétika. Használhatunk akár egészen apró poharakat is, vendégfogadásra, vagy ha többféle desszertet készítünk, kitűnőek a mini pohárkrémek. Akár vékonyfalú vizespohárban is tálalhatjuk, mint szakácsfiaink ezt a finom gyümölcsös mascarponekrémet, de használhatunk borospoharat, fagyikelyhet, de még átlátszó, tiszta üveg mécsestartókat is.

Variációk pohárkrémre

Bármilyen süteményből készülhet pohárkrém változat. Csokipudinggal, meggybefőttel, tejszínhabbal díszítve kinevezhetjük Fekete-erdő pohárkrémnek. A kókuszos-ananászos pohárkrémet hívhatjuk Piña Coladának. Fitness őrültek tegyenek kevés apróra vágott idény vagy fagyasztott gyümölcsöt egy pohárba, öntsenek rá natúr (esetleg kis mézzel édesített) joghurtot, a tetejére szórjanak müzlit, és máris kész az egészséges pohárkrém.

Ha a tejszínes krémet zöld kardamom magokkal ízesítjük, igazán különleges ízélményben lesz részünk.


Gyümölcsös pohárkrém

Hozzávalók:
4 pohárhoz:
10 dkg babapiskóta
10 dkg málna
málnalekvár
ízlés szerint málnalikőr vagy sherry
A sárgakrémhez:
2 tojás
fél csomag vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
7 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Először a krémet készítjük el, mivel ezt felhasználás előtt le kell hűteni. Ehhez először szétválasztjuk a tojásokat. A hideg tej kisebbik részével csomómentesre keverjük a pudingport, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját. Eközben a maradék tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd hagyjuk kicsit visszahűlni. (Erre azért van szükség, mert ha nagyon forró a tej, a tojás kicsapódhat). Ebbe a kissé visszahűlt édes tejbe keverjük a hidegen kikevert tojásos pudingot, majd óvatosan melegítve, folyamatosan kevergetve felforraljuk, amíg besűrűsödik. Ismét hagyjuk kicsit hűlni, de közben időnként átkeverjük. Ha már nem forró, óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Sárgakrém helyett az egyszerűség kedvéért használhatunk vaníliapudingot is, de ezt célszerűbb kicsit hígabbra főzni, vagy tejszínnel fellazítani.
Ha a krém elkészült, a babapiskótát megkenjük a málnalekvárral, majd feldaraboljuk, és szétosztjuk a poharak aljába. Ha nem gyerekeknek készítjük, a piskótát meglocsolhatjuk a gyümölcshöz illő likőrrel vagy pálinkával, esetleg sherryvel.
A piskótára szétosztjuk a málnát, majd rákanalazzuk a kihűlt sárgakrémet. Jól lehűtve, tejszínhabbal tálalhatjuk.

Epres trifle

Hozzávalók:
3 szelet eperlekváros piskótatekercs
5 dl vaníliapuding
6 evőkanál eper vagy málnalikőr, esetleg cassis (francia feketeribizli likőr)
40 dkg eper
3 dl tejszínhab

Elkészítés: Mossuk meg az epret, 3 szemet tegyünk félre díszítésnek, a maradékot kockázzuk fel, majd szórjuk meg és forgassuk össze 3 evőkanál porcukorral. Vegyünk elő hat poharat. A poharak aljára tegyünk fél-fél szelet felkockázott piskótatekercset, locsoljuk meg egy-egy evőkanál likőrrel. Osszuk el rajta a vaníliapudingot, dobáljuk rá a porcukorral megszórt epret, majd kanalazzuk a tetejére a felvert tejszínhabot. Díszítsük az eperrel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss