Előkészítés: A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk. Elkeverjük a cukrot és az élesztőt, 1 dl langyos vízben majd a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, és hozzákeverünk a szélekről egy kevés lisztet. Konyharuhával letakarva 10 percig kelesztjük. Elkeverünk 1 kávéskanál sót és 2 tojást 1 dl langyos vízben, majd a vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, és (szükség szerint még 1/2-1 dl langyos vízzel) fényesre-hólyagosra kidolgozzuk-dagasztjuk (egészen lágy tésztát kapunk!). Letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Elkészítés: A töltelékhez a paradicsompürét elkeverjük a paprikakrémmel, az oregánóval és egy kevés (frissen) őrölt borssal. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük. Az olíva- és kapribogyót lecsepegtetjük, majd a zöldfűszerekkel együtt finomra vágjuk. A paradicsomhoz keverjük, végül hozzáadunk 3 evőkanál olívaolajat és a reszelt sajtot. Kibéleljük sütőpapírral a tortaformákat. A tésztát erőteljesen átgyúrjuk, és kb. 40x40 cm-es lapra nyújtjuk. Szélein 2-2 cm-t, közepén pedig 4 cm-t üresen hagyva egyenletesen elkenjük rajta a krémet. Két hosszanti oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd középen kettészeljük. A tésztatekercseket 2,5-3 cm széles darabokra vágjuk (2x12-14 lesz belőlük), vágott felükre fordítva alsó harmadukat kissé összenyomjuk, és némi távolságra egymástól a két tortaformába rakosgatjuk, végül körbekenjük az oldalukat 3 evőkanál olajjal. Konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg teljesen ki nem töltik a formákat (30 perc). 4. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat). A maradék 1 tojássárgáját elkeverjük a maradék 1 evőkanál olajjal, megkenjük vele a csigák tetejét, és középső rácson 25-30 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a tetejük (a paradicsom könnyen megég!), a sütés utolsó harmadában lazán letakarjuk alufóliával. A formákban hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk róluk a tortakarikákat, két kerek tálra csúsztatjuk, és csigákra bontva, vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk.