hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pisztáciás-cseresznyés linzerkarika

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz
  • 12 dkg hideg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál cseresznyepálinka
  • 1 csipet só
  • A díszítéshez:
  • 10 dkg átszitált porcukor
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • 2-3 dkg sótlan pisztácia
  • 5 dkg kandírozott cseresznye
  • A töltelékhez:
  • 4-5 evőkanál házi sárgabaracklekvár

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a csipet sót, alaposan átkeverem. A hideg vajat nagylyukú reszelőn hozzáreszelem, az egészet gyors mozdulatokkal elmorzsolom. A tojást a pálinkával kis tálban elkeverem, majd hozzáadom a lisztes-vajad morzsához, és szintén gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Nem kell sokat gyúrni, de fontos, hogy egyenletes legyen a tészta. Ha megvagyok, azonnal frissen tartó fóliába csomagolom, és fél órára beteszem a hűtőszekrénybe.

Amíg a tészta pihen, a pisztáciát megszabadítom a héjától, éles késsel gorombára vagdosom. A kandírozott cseresznyét szintén felaprítom, nagyjából 3-4 mm-es darabokra.

2 gáztepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 170 fokra előmelegítem.

A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékonyságúra nyújtom, és 4 cm átmérőjű kerek teli és lyukas kiszúró formával annyit szaggatok belőle, amennyit csak lehetséges – a maradék tésztát ismét összegyúrom, nyújtom, szaggatom. Fontos, hogy pontosan annyi kerek, mint amennyi lyukas közepű korong kerüljön az előzetesen sütőpapírral porított tepsire! Nekem ebből a mennyiségből 30-30 korongom kerekedett.

A tepsik tartalmát nagyjából 12-15 perc alatt világos-ropogósra sütöttem. A sütési idő a különböző teljesítményű sütőkben eltérő lehet, a lényeg, hogy ne égjen oda! A kis korongokat és karikákat rácsra helyeztem.

Amíg hűltek, az átszitált 10 dkg porcukrot sűrű krémmé kevertem a citromlével. Minden lyukas közepű karikát megkentem a mázzal, majd szórtam rájuk a pisztáciából és a cseresznyéből is bőségesen. Óvatosan visszahelyeztem a rácsra, és hagytam megszilárdulni. Nagyjából 10 perc alatt megköt annyira a máz, hogy már nem csúszkálnak a pisztácia- és cseresznyedarabok.

A díszítés nélküli korongok közepére 1-1 mokkáskanál házi sárgabaracklekvárt kanalaztam, és mindegyikre helyeztem egyet a lyukas karikából.

Megjegyzés

Frissen ropogós, másnapra kissé megpuhul. Jól záródó dobozban nyugodtan tárolható akár egy hétig is. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss