Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pisztáciás biberle

MME MME
5/5
120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 125 g akácméz
  • 60 g barna cukor
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 250 g liszt
  • 1 ½ teáskanál sütőpor
  • ½ csomag mézes sütemények fűszerkeveréke
  • Liszt a nyújtáshoz
  • A töltelékhez:
  • 150 g pisztácia (nem sós!)
  • 1 teáskanál méz
  • 75 g marcipánmassza
  • 40 g porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 1 citrom
  • Étcsokoládés tortabevonó

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a mézet, a cukrot és a vajat folyamatosan keverve felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A lisztet, a sütőport és fűszerkeveréket egy tálban összekeverjük, a közepébe kis mélyedést készítünk, ahová beöntjük a mézes masszát és 2 evőkanál vizet. A kézimixer tésztakeveréshez való lapátkáival, majd kézzel gyúrva simára dolgozzuk a masszát. A tésztát 2 óra hosszat hűtőszekrényben pihentetjük.
A töltelékhez a pisztáciát apróra daráljuk. Elkeverjük a mézzel, a marcipánmasszával, és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, 3 evőkanál citromlevet, és a citrom reszelt héját. Ezt a masszát is két óra hosszat hideg helyen pihentetjük. A sütőt 175ºC-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, és lisztezett felületen 30x40 centiméteres vékony téglalapot nyújtunk belőle. A tésztatéglalap hosszanti oldalára, egészen a szélére habzsákból egy csíknyi tölteléket nyomunk A tészta szélét annyira feltekerjük, hogy elfedje a tölteléket, az így kialakított rudacskát levágjuk a tészta többi részéről. A fent leírt módon a maradék tésztából is pisztáciás rudacskákat készítünk, amiket kis háromszögekre vágunk fel. A darabokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Süteményrácson hagyjuk őket kihűlni. Közben a tortabevonót vízfürdőben felolvasztjuk, a kihűlt süteményeket az olvasztott csokoládéba mártjuk, tetejüket egy-egy szem pisztáciával díszíthetjük, és hagyjuk megszáradni.

Megjegyzés

Darabonként kb. 50 Kcal, fehérje: 1 g, zsír: 2 g, szénhidrát: 7 g

Tipp: a biberléket fémdobozban száraz, hűvös helyen tároljuk
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss