hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

13 pihe-puha piskótatekercs és piskótarolád dugig tömve töltelékkel

default user icon
MME
Mindenki őriz szép gyerekkori emlékeket a lekváros piskótatekercsről, amely olyan ellenállhatatlanul illatos és finom, hogy egy rúd szinte nem is elég. A tekert piskóták világa azonban ennél sokkal szélesebb, érdemes körülnézni, hogy milyen variációkban létezik még.

Piskótatekercs rengeteg változatban készülhet: módosítható a tészta, alakítható a töltelék, a formája is változtatható, sőt a bevonásával is ezernyi arcot adhatunk a süteményünknek.

A piskótarolád alapesteben egy klasszikus vizes, soktojásos tészta, amelytől természetesen könnyedén eltérhetünk. Az alapanyagok arányainak módosítása mellett a tészta ízesítése is fontos szempont lehet. Klasszikus változatnak számít a kakaós vagy csokoládés piskóta, de készíthetünk márványos piskótát, sőt különféle maglisztekkel is dúsíthatjuk a búzalisztet, vagy színtisztán maglisztből is süthetjük a roládot.

A piskótatekercs készítésénél a tészta mibenléte mellett a kisült piskóta feltekerése talán a legsarkalatosabb pont. A tészta akkor lesz a legszebb, ha forrón fel tudjuk tekerni. A vékony lekvárréteget magába foglaló tekercs esetében a kisült piskótát gyorsan megkenjük, majd azonnal - nem túl szorosan, de nem is túl lazán - feltekerjük. A masszívabb töltelékkel készített roládokat egy konyharuha segítségével tekerjük fel, így a tészta az alakot felveszi, ellenben a rétegek nem tapadnak össze, s később a roládunkat könnyedén meg tudjuk tölteni.

Ha megálmodtuk és megsütöttük a tésztát, akkor már csak a hozzá illő tölteléket kell kitalálni. A különféle lekvárok mellett érdemes kipróbálni a mogyoró- vagy csokoládékrémet, citromkrémet (lemon curd) is, amit nem feltétlen kell a maga töménységében felhasználni, nyugodtan lazíthatjuk egy kis natúr krémsajttal, s máris selymesebb, kevéssé karakteres tölteléket kapunk. A mascarpone mellett a töltelékek sora tovább folytatható: a roládba kerülhet olvasztott csokoládé, puding, illetve bármi, aminek az állaga és íze s piskótához jól társítható. Hoztunk is 13 szuper változatot, melyeket egytől egyig érdemes kipróbálni.

EGYSZERŰ PISKÓTATEKERCS >>> 

MEGGYES-MANDULÁS PISKÓTATEKERCS >>> 

BODZAVIRÁGOS PISKÓTATEKERCS REBARBARÁS KRÉMMEL >>> 

DUPLACSOKIS PISKÓTATEKERCS >>> 

MÁLNÁS PISKÓTAROLÁD >>> 

EPERLEKVÁROS PISKÓTATEKERCS >>> 

DIÓS PISKÓTATEKERCS VANÍLIÁS KRÉMMEL >>> 

GESZTENYEKRÉMES PISKÓTATEKERCS >>> 

LEKVÁROS PISKÓTATEKERCS >>> 

MOGYORÓVAJAS PISKÓTAROLÁD >>> 

GLUTÉNMENTES PISKÓTATEKERCS >>> 

KÁVÉKRÉMES PISKÓTAROLÁD >>> 

CSOKIS PISKÓTAROLÁD VANÍLIÁS BANÁNPUDINGGAL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss