Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pirog fűszeres virslitöltelékkel

MME MME
1 3.3/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 35 dkg finomliszt
  • 2 kávéskanál só
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 5 evőkanál olaj
  • 2,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 3-3,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • A töltelékhez:
  • 60 dkg jó minőségű virsli vagy krinolin
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 dl tejföl
  • liszt
  • őrölt kömény
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: A liszteket átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat és a reszelt sajtot. A tejet a teáskanál cukorral összekeverve meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáadjuk a liszthez, majd hozzáadjuk a langyos vizet is. A tészta kezdetben ragacsos, de 15 perc dagasztás után eléri a megfelelő állagot. 1 órán át meleg helyen kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjuk a tölteléket. A hagymát apróra vágjuk, olajon megpároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott virslit, 15 percig pirítjuk, főzzük tovább, 1-2 evőkanál víz hozzáadásával. Köménnyel, borssal, sóval ízesítjük (a kömény domináljon). Hozzáadjuk a tejfölt, és tovább főzzük pár percig. A végén 1 evőkanál lisztet szórunk rá, és besűrítjük. A tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni.

Ha a tészta megkelt, lisztezett nyújtódeszkára tesszük, 5 mm vastagra nyújtjuk, majd egy bögre segítségével köröket szaggatunk vagy késsel négyzeteket vágunk, amiket még vékonyabbra kb. 2 mm-re nyújtunk tovább. A kész korongok vagy négyzetek egyik felére tölteléket halmozunk púposan, majd ráhajtjuk a másik felét. A széleket jól összenyomkodjuk. A kész batyukat kikent tepsibe tesszük, a tetejét felvert tojással kenjük meg, néhány helyen késsel megszurkáljuk. Kelesztjük még 10-15 percig.

200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Megjegyzés

Kicsit nehéz, de megéri a fáradtságot. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss