Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így pirítsd meg a tökmagot, hogy igazán zamatos legyen!

default user icon
MME
Az ősz slágere a sütőtök, ilyenkor a legtöbb konyhában heti rendszerességgel készül az ízletes csemege, miközben a tökmag a kukában landol. Tudtad, hogy az otthon pirított tökmagnak nincs párja? Egyszerű, egészséges nassolnivaló, amelyet mindenki imádni fog. Mutatjuk, hogyan csináld!

A ropogós, sült tökmagot nagyon egyszerű elkészíteni, az íze pedig szinte függőséget okoz, annyira finom. A legjobb, hogy a tökmag az egészségnek is jót tesz: magas a fehérje- és a rosttartalma, gazdag ásványi anyagokban, például cinkben és vasban. Legközelebb, ha tököt sütsz, a magokra is érdemes egy kis figyelmet fordítanod.

A legegyszerűbb módszer tökmag pirítására:

1. lépés

Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. Egy nagy tepsit bélelj ki alufóliával és vékonyan kend ki vajjal vagy olajjal. (Ez nagy segítség lesz a tepsi tisztításánál.)

2. lépés

Kapard ki a magokat egy nagyobb kanál segítségével. A magokkal együtt bőven jönnek majd a szálak, rostok. 

3. lépés

A tökmagot meg kell tisztítani a nyálkás, szálkás tökhústól, mert különben a mag pirul majd szépen, egyenletesen. A rostos szálakat elég nehéz eltávolítani, de ha a kikanalazott magos-szálas masszát szűrőedényben hideg folyó víz alá teszed, a víz meglazítja a szálakat és ujjbeggyel könnyedén ki tudod húzni a magokat.

4. lépés

Miután eltávolítottad a legtöbb pépes, szálas darabot, ideje előkészíteni a magokat a fűszerezéshez. A leöblített tökmagokat töröld egy papírtörlő segítségével szárazra. A túl sok víz ugyanis gőzölöghet a sütőben, és nem lesz eléggé roppanós a végeredmény. Ezenkívül a fűszerek is jobban tapadnak a száraz magvakhoz.

5. lépés

A következő lépés a fűszerezés: megszórhatod a magokat sóval, borssal, fokhagymaporral vagy worcestershire szósszal is, sőt még a sütőtök fűszerkeveréket is kipróbálhatod. Bármelyik ízprofilt választod, egy kis tálban keverd össze a fűszereket kevés vajjal vagy olajjal, és ezt a keveréket csorgasd a magokra. Alaposan keverd el, hogy minden magot bevonjon a fűszeres máz.

6. lépés

Egy rétegben terítsd szét el a magokat az előkészített tepsiben. Süsd 45 percig, időnként megkeverve. Így elősegítheted az egyenletes barnulást.

7. lépés

A 150 fokon történő sütés elősegíti, hogy a tökmag kívül-belül egyenletesen megsüljön anélkül, hogy megégne. De ahhoz, hogy ropogós legyen a tökmag, 45 perc után növelni kell a sütő hőmérsékletét 220 fokra. 5 perc alatt a magok enyhén megbarnulnak és megszáradnak.

8. lépés

Igazából ez már a tálalás. Eheted melegen, de rácsra téve hagyhatod kihűlni és légmentesen záródó dobozban tárolhatod. Nemcsak önmagában finom csemege a pirított tökmag: diós íze remekül illik granolákba, de adhatod salátákhoz, levesekhez is.

Kérdések és válaszok a pirított tökmagról

A tökmagot be kell áztatni sütés előtt?

Vannak, akik pörkölés előtt beáztatják a tökmagot – azt mondják, hogy ez segít extra ropogóssá tenni a magokat. Mi úgy tapasztaltuk, hogy a magok áztatása nem sokat változtatott a ropogósságon. Ha azonban mégis beáztatod a magokat, sütés előtt alaposan szárítd meg őket. Ellenkező esetben a sütőben gőz keletkezhet, amitől a magvak ropogós helyett rágóssá válhatnak.

A pirított tökmag megromlik?

Más típusú diófélékhez és magvakhoz hasonlóan a pörkölt tökmag is avasodhat. A pirított tökmagot légmentesen záródó edényben legfeljebb 2 héti tárolhatod. Legfeljebb 3 hónapra le is fagyaszthatod, de lehet, hogy nem lesznek olyan ropogósak a szemek, mint a fagyasztás előtt. A nyers tökmag 2-3 napig áll el. Nyersen is lefagyaszhatod, de csak mosás és szárítás után tedd a mélyhűtőbe légmentesen záródó edényben vagy zacskóban.

A tökmag héja ehető?

Igen, meg lehet enni a héját, semmi bajod nem lesz tőle. 

Miért rágós a pörkölt tökmag?

Számos oka lehet annak, hogy a pörkölt tökmag állaga nem az igazi:

- sütés előtt  túl sok pép tapadt a magokhoz,

- nedvesen tetted be a sütőbe a magokat;

- sok magot tettél a serpenyőbe;

- nem sütötted elég sokáig magokat;

- nem magas hőmésékleten fejezted be a sütést. 

Melyik sütőtök magja a legjobb a sütéshez?

A piacon kapható szinte összes tök magját megpiríthatod, valójában még a takarmányozásra használt tökfélék magját is. Egyébként az üzletekben kapható, zöld színű, héjatlan (valójában csak a belső, nagyon vékony héjjal rendelkező) tökmag az úgynevezett olajtökből származik.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss