A szalonnát apró kockákra vágjuk fel, majd egy edényben süssük meg, aztán tegyük ki egy kistányérra.
A szalonna zsírjában pároljuk üvegesre a hagymát.
Ezután mehet bele a száraztészta. Pirítsuk addig, amíg szép, aranysárga lesz a színe a tésztának, de vigyázva, nehogy a hagyma odaégjen.
Utána belerakhatjuk a burgonyát, a kistányéron lévő szalonnát. Süssük 2-4 percig ezt az egyveleget (hagyma, krumpli, szalonna, tészta).
Amikor már a tésztának szép színe lesz(aranybarna), akkor vegyük le a tűzről és hagyjuk pihenni egy kicsit.
Adjuk hozzá az őrölt paprikát, és a tűzre visszatéve még forgassuk kicsit, de vigyázva, mert a paprika hamar megsül és kesernyés íze lesz a levesnek. Ezután öntsük fel 1-1,5 liter vízzel és hagyjuk főni.
Tegyük bele a durván feldarabolt paradicsomot, petrezselyem zöldjét. Hagyjuk felfőni, és utána sózzunk, borsozzunk ízlés szerint. Amint megfőtt a burgonya, már mehet is bele a borsó. A sózással óvatosan, a szalonnából is oldódhat ki só!